İmamoğlu kararına ABD ve Avrupa'dan tepki

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezası verilmesine ilişkin ABD ve Avrupa'dan tepkiler geldi.
Ersin Küçükbarak
|
15 Aralık 2022, Perşembe - 10:23
İmamoğlu kararına ABD ve Avrupa'dan tepki

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezası alması, uluslararası kamuoyunun gündemine de girdi.

Biden’ın ofisinden açıklama

ABD Başkanı Joe Biden'ın ofisinden yapılan açıklamada "Bu haksız ceza, insan haklarına, temel özgürlüklere ve hukukun üstünlüğüne aykırıdır" ifadeleri yer aldı.

“Derin bir rahatsızlık ve hayal kırıklığı yaşıyoruz”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Ciner Medya Grubu ABD Temsilcisi Ali Çınar'a şu demeci verdi:

"Bugün İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ifade özgürlüğünü kısıtlamayı amaçlayan 'hakaret yasalarına' dayanarak 2 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırılmasından derin bir rahatsızlık ve hayal kırıklığı yaşıyoruz. Bu haksız ceza insan haklarına, temel özgürlüklere ve hukukun üstünlüğüne aykırıdır. Türkiye'deki sivil toplum, medya, siyaset ve iş dünyası liderlerine yönelik devam eden suçlamalar ve uzun süreli tutukluluk hallerinden ciddi endişe duyuyoruz. İfade özgürlüğü, barışçıl toplanma ve örgütlenme hakkı, sağlıklı bir demokrasinin temelidir. Türkiye'yi bu temel özgürlüklere saygı duymaya ve bu davayı hızlı ve adil bir çözüme ulaştırmaya davet etmeye devam ediyoruz."

Almanya da tepki gösterdi

Karara Almanya’dan da tepki geldi. Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Bugün verilen karar demokrasi adına büyük bir gerilemedir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, “İfade özgürlüğü, özellikle seçim kampanyalarında adil rekabet için önemli bir kılavuzdur” denildi.

Avrupalı belediye başkanlarından İmamoğlu'na destek 

Büyük ölçekteki Avrupa kentlerini bir araya getiren Eurocities'ten (Avrupa Şehirler Birliği) yapılan açıklamada da, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu'na destek ilan edildi.

12 belediye başkanının oluşturduğu Avrupa Şehirler Birliği Yönetim Kurulu, “Bu dava bir muhalefet üyesine yönelik siyasi temelli saldırıdan başka bir şey değil. Bizler de yerel olarak seçilmiş temsilciler olarak uzun süredir ağımızın aktif bir ismi olan seçilmiş belediye başkanı hakkında alınan kararı endişeyle izliyoruz. Bu karar Türkiye'de iyi yönetimin yıllarca geriye gitmesi tehlikesine yol açıyor” ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2003640/imamoglu-kararina-abd-ve-avrupadan-tepki
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.