Ali Babacan, Kadın Eylem Planını açıkladı

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, Kadın Eylem Planını açıkladığı toplantıda iktidara geldiklerinde ilk işlerinin İstanbul Sözleşmesine dönmek olduğunu söyledi. Kadının toplumdaki önemine dikkat çeken Babacan "Kadınlar sosyal devlet dışında hiç kimseye hiçbir gruba mecbur kalmayacak" dedi.
Ankara Masası
|
28 Aralık 2022, Çarşamba - 11:46
Ali Babacan, Kadın Eylem Planını açıkladı

DEVA Partisi'nin Kadın Eylem Planı parti genel merkezinde Genel Başkanı Ali Babacan ile DEVA Partisi Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

Plana ilişkin konuşan Babacan, kadına verdikleri önemi anlatırken, partide özel kontenjan ayrıldığını söyledi. 

Babacan iktidara geldiklerinde ilk işlerinin ise İstanbul Sözleşmesine geri dönmek olduğunun altını çizdi.

Ali Babacan'ın konuşmasından öne çıkan satır başları şöyle:

"Biz siyasette bir ilke imza atmanın haklı gururunu açıklıyoruz. Bizim çok net bir hedefimiz var. Kadın erkek eşitliği sözde değil özde yaşanmak zorunda. Kadının özgürlüğü için var gücüyle çalışmamız gerekiyor. Kadınlar parti içimizde en az yüzde 35 oranında temsil ediliyor. Gençler yüzde 20 oranında yönetimimizde temsil ediliyor. Şu anda kadınlar ve gençler her zaman beraber ve omuz omuza bu yolu yürüyoruz. Kadın erkek ayrımı yapmadan kadın kolları diye de ayırmadan bir sistem kurduk. Ekonomik kuruluşun yolu kadının aklıdır. Bu yoku hep beraber yürümek zorundayız.

"Hiç yüzünüz kızarmıyor mu?"

Belli ki seçimi kaybedeceğini anlayanlar kadınları kutuplaştırarak yeniden kazanacacağım derdine düştü . Bir siyasi mühendislik. Aklınıza şimdi mi geliyor diyorum? Başörtüsü düzenlemesi seçime 5 ay kala mı aklınıza geliyor?   20 yılın sonunda kadınların başörtüsünü ‘siyasi pas alma’, ‘siyasi gol atma’ konusu haline getirirken hiç yüzünüz kızarmıyor mu? Ülkemiz de başörtüsü hakkı müttefirlerin.. Gücü eline geçiren karşı tarafa eziyet başlıyor. Zamanında yargı sistemi ile ezilenler gücü eline geçirince başkalarını eziyor. Herkes için adalet, hak hukuk demeden bu iş çözülmeyecek. Artık yarının Türkiye’sinde böyle bir şey görmek istemiyorum. Kadının siyasi ve ekonomik gücüne güç katmak için çalışıyoruz . 

"İstanbul Sözleşmesine geri döneceğiz"

Biraz yavaş yürüyor, ama sağlam yürüyor 6’lı masa. 6’lı masa mutabakatla yürüyor. Dünyadaki kadınların özellikle iş dünyasındaki rolünün ve etkinliğinin artırılması . Deva Partisi ile kadınların akılcı ve barışçı olması için yola çıktık. Kadınlar İstanbul Sözleşmesine geri dönelim diyor. Döneceğiz. Yemin töreninden sonra ilk imzalardan biri ve ilk gün İstanbul Sözleşmesine geri dönme olacak. Bugüne kadar ülkenin cumhurbaşkanından herhangi bir söz duyduk mu ? Çık topluma açıkla bakalım derdin ne bu sözleşme ile ilgili . Sen onlarla uğraşırken, ülke elinden gidecek. İş yasa ile bitmiyor, uygulanması gerekiyor. Yasanın gereği neyse irade yerine gelmeli. Onun için biz çok kızgınız, öfkeliyiz. Gereğini de yerine getireceğiz. 

"Kadınlara iş imkanı sunmamız gerekiyor"

Okul öncesi eğitimi yaygınlaştıracağız. Bu konuda 554 maddelik eylem planımız var. Önümüzdeki hafta açıklayacağız. Örgün eğitimi 3 yaşında başlatacağız ama zorunlu eğitim olmayacak. Bu duruma aileler karar verecek. Biz kız çocuklarının her alanda gelişmesi için her şeyi yapacağız. Dünya çapında bilim kadınları yetiştireceğiz. Kadınlara iş imkanı sunmamız gerekiyor. Kadınlarla erkekler aynı işi yaptığında maaş konusunda makas farkı oluyor. Eşit işe eşit ücret uygulamasını getirmek durumundayız. Demokrasisi olan ülkelerde makas farkı daha az oluyor.

"Kadınlara yönelik mobbingleri önlemeye yönelik ciddi düzenlemeler yapacağız"

İşletmelerin kreş açmalarını teşvik edeceğiz. Bu durum anneler için çok önemli. Bu uygulamayı yapmayan şirketlere yaptırım uygulayacağız. Kadınların iş hayatından kopmaması için kreş mevzusu çok önemli. Kadınların iş kurmasına da önem vereceğiz. Girişimci ve zanatkaar kadınlara yardımlarda bulunacağız. Satış yaparak para kazanmaları için her türlü imkânı sağlayacağız. Kadının iş yerinde maruz kaldığı mobbingi önlemeye yönelik ciddi düzenlemeler yapacağız.

"Kadınlar devlet dışında kimseye mecbur kalmayacak"

Kadınlar sosyal devlet dışında hiç kimseye hiçbir gruba mecbur kalmayacak. Sadece maddi sıkıntılar sebebiyle kadınların farklı gruplarda aidiyet ilişkiler geliştirmek zorunda kaldığını görüyoruz. Bunun görevi devlete aittir. Kadınlar ancak kendi isteğiyle özgür iradesiyle farklı gruplarla çalışmalar yürütebilmeli maddi gerekçelerden kaynaklı değil.

Şu anda hükümet insanlara yaptığı yardımla övünüyor. Çok iyi ettin! İnsanları yoksulluğa mahkum et sonrada yardım ediyorum diye övün. Asıl nihai hedefin yoksulluğu azaltarak vatandaşın kendi geçimini sağlayan bir çalışmanın yapılması olmalı.

"Hepinizi partimize davet ediyorum"

Evdeki kadınları hiçe sayan, sokakları tekinsiz kılan iktidarı hep beraber göndereceğiz. Beştepe kadınların umudunu aldı kadınlar da Beştepe'dekinin tahtını alacak. Türkiye mutlu kadınların ülkesi olacak. Ülkemizin yarınları için, eşitlik için, yarınlar için hepinizi DEVA Partisi'ne çağırıyorum. Gelin kadına şiddeti bu topraklardan silebilmek için hep beraber çalışalım. Bizde siyaset kadınlar için yapılır. Siyasette artçı değil öncü olmak için hepinizi partimize davet ediyorum.

"Altı parti Türkiye kazansın diye hareket etmesi lazım"

Ali Babacan, program sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Babacan, Ankara Masası'nın 'Aday altılı masadan mı çıkmalı? Belediye başkanlarının adaylık olasılığını nasıl değerlendiriyorsunuz? Cumhurbaşkanı adaylığı tartışmaları 6 'lı masanın dağılmasına neden olur mu?' Sorusuna şu cevabı verdi: 

"Deva Partisi içinde adayın belirlemesine ilişkin bir istişare başlattık. Partimizin görüşlerini masada belirtmek istiyorum. Çok önemli bir karar, kararın önemi kadar bu süreci ilerletmemiz gerekiyor.

"Altılı masa boşa kurulmadı. Herkes biliyor ki eğer ilk turda seçimi kazanmak istiyorsanız, bunun yolu işbirliğinden geçiyor. Yok eğer olmuyorsa biz daha öncede açıkladık, biz B planımızla yürüyüp gideriz. Ama biz Türkiye kazansın istiyoruz. Altı partini her birinin Türkiye kazansın diye hareket etmesi lazım. Ben partim kazansın dersek o yanlışların sonucunu yakın tarihimizde gördük, aynı yanlışları yapmamak gerekir. Öyle bir durum da görmüyorum." dedi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2028136/ali-babacan-kadin-eylem-planini-acikladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.