Fatih Erbakan: 'Depremden sonraki ilk 48 saatte devletin operasyonlarında gecikmeler oldu'

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, devletin depreme müdahalesinde ilk 48 saatte eksiklikler yaşandığını belirterek “Daha etkili, daha aktif ve daha refleksleri güçlü bir yaklaşım olsaydı daha faydalı olurdu diye düşünüyorum. Kaldı ki bu cumhurbaşkanlığı sistemine geçilirken biliyorsunuz en önemli argümanları iktidar kanadının işte devletin hantallığı ortadan kalkacak, daha hızlı, çok hızlı alınacak, inisiyatif kullanılacak, çok hızlı müdahale edilecek. Ama maalesef tabii bu olmadı” dedi.
Ersin Küçükbarak
|
22 Şubat 2023, Çarşamba - 19:02
Fatih Erbakan: 'Depremden sonraki ilk 48 saatte devletin operasyonlarında gecikmeler oldu'

Fatih Erbakan, Ankara Masası Gündem programında gazeteci Gürkan Zengin’in sorularını yanıtladı.

Depremde kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyen Erbakan yaralılara da acil şifalar temenni etti.

 Deprem felaketi sonrası Adıyaman,Hatay,Gaziantep  ve Malatya ile ilçelerini ziyaret ettiğini belirten Erbakan, dünya tarihine geçen 100 yılın depreminin yaşandığına işaret etti.

Erbakan, 110 bin kilometrekarelk pek çok Avrupa ülkesinden daha büyük bir coğrafyanın depremden etkilendiğine  dikkati çekti.

“Tabii bölgede özellikle ilk 48 saatte hatta yer yer 72 saatte aksaklıklar oldu. Müdahalede gecikmeler yaşandığı ifade edildi. Biz gittiğimizde de bunlara şahit olduk. Sayın Cumhurbaşkanı da zaten bunları dile getiriyor biliyorsunuz. Birtakım aksaklıklar oldu, geç kalındı bazı noktalarda diye kendisi de ifade ediyor” diyen Erbakan, son gidişlerinde özellikle yakacak, çadır, konteyner, seyyar tuvalet ve seyyar duş ihtiyacını müşahede ettiklerini dile getirdi.

Erbakan şunları söyledi:

“10 ilimizi ilk etapta 71 ilimiz ile kardeş şehir haline getirdik”

“ Tabii çok sayıda insan, muazzam bir alan etkilenmiş Burada tabii çadır yetiştirilmesi, konteyner yetiştirilmesinde de aksaklıklar yaşanıyor. şu anda Aslında gıda yönünden su yönünden kıyafet yönünden aksaklıklar, eksiklikler giderilmiş büyük ölçüde. Ama başını sokabileceği bir çadır, bir konteyner ve ısınma için odun, kömür gibi ihtiyaçların daha çok ön plana çıktığını görüyoruz. Tabii biz de Parti olarak İlk günden itibaren kriz masamızı oluşturduk, Genel merkezimizde. Bütün illerimizde de ilk kriz masalarımızı oluşturduk ve bu 10 ilimizi ilk etapta 71 ilimiz ile kardeş şehir haline getirdik. Yani her bir deprem ili yedi tane sekiz tane ile zimmetlendi. İşte İstanbul, Kocaeli, Sakarya Maraş’a mesela destek. Çünkü bunu yapmazsanız herkes Hatay’a yüklenebilir. Herkes Maraş’a yüklenebilir.”

“12 bin gönüllümüz arama kurtarma faaliyetlerine katıldı”

 Teşkilat mensupları, üyeleri ve hayırseverlerin verdikleriyle 380 tır malzemeyi Yeniden Refah Partisi olarak gönderdiklerini anlatan Erbakan, “200’ün üzerinde İş makinesi, 62 jeneratör, 432 çadır bize verilen bilgiler ve şimdi de İstanbul teşkilatımız Kahramanmaraş’ta 100 çadırlık bir çadırkent kurulumu için başladı şu anda çalışmalarına. Yedi tane aşevi kuruldu. Günde 2000-2500 insana üç öğün yemek veren” şeklinde konuştu.

Fatih Erbakan, Gençlik Kolları da ağırlıklı olmak üzere 12 bin civarında gönüllülerinin bölgede AFAD’ın koordinasyonuyla arama kurtarma faaliyetlerine katıldığını aktardı.

AFAD’a akredite olan Selamet Derneği’nin Acar adı taşıyan arama kurtarma ekibinin de 52 kişiyi enkaz altından sağ çıkardığını da dile getiren Erbakan şöyle devam etti:

“İlk 48 saatte devletin operasyonlarında gecikmeler oldu”

“Devletin operasyonlarında ve ilk 48 saatte de maalesef gecikmeler oldu. Tabii aslında askerden de benim kanaatim daha çok yararlanılması gerekirdi.”

“Hükümetin ifadelerinde de haklılık payı da var”

“ Eksikler tabii ki oldu. Yanlışlık olarak hata olarak ifade etmek mümkün. Çünkü biz gittiğimizde de bölgedeki insanların hemen hemen tamamına yakını aynı maalesef serzenişte bulundular. Aynı şeyi dile getirdiler. Yani biz işte seslerini duya duya enkazın altından yakınlarımızı göz göre göre kaybettik dediler. Tabi burada şu da var. Hükümetin ifadelerinde de haklılık payı da var efendim. 40 bin- 50 bin binanın yıkıldığı, boşaltıldığı bir depremde bina başına diyorlar 10 tane insan gönderecek olsak 500 bin insan gerekir. 500 bin Arama kurtarma ekibini dünyanın hiçbir ülkesinde bulamazsınız. Bir Türk Silahlı Kuvvetleri kadar bir arama kurtarma ekibini de bizim hazır tutmamız lazım. Bu mümkün değildir. Yani coğrafyanın genişliğini ve yıkımın büyüklüğünü onlar da gerekçe gösteriyorlar.”

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne eleştiri

“Ama tabii yine de daha etkili, daha aktif ve daha refleksleri güçlü bir yaklaşım olsaydı daha faydalı olurdu diye düşünüyorum. Kaldı ki bu cumhurbaşkanlığı sistemine geçilirken biliyorsunuz en önemli argümanları iktidar kanadının işte devletin hantallığı ortadan kalkacak, daha hızlı, çok hızlı alınacak, insiyatif kullanılacak, çok hızlı müdahale edilecek. Ama maalesef tabii bu olmadı. Allah gani gani rahmet etsin. Ama tabii özellikle de bundan sonrası için yapılması gerekenlere çok büyük ağırlık vermek lazım.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/2071003/fatih-erbakan-depremden-sonraki-ilk-48-saatte-devletin-operasyonlarinda-gecikmeler-oldu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.