Evim Yuvan Olsun kampanyası nedir, nasıl başvuru yapılır?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen büyük depremin ardından sıcak yuva arayan afetzedeler için başlatılan Evim Yuvan Olsun kampanyası vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki Evim Yuvan Olsun kampanyası nedir? Evim Yuvan Olsun kampanyasına nasıl başvuru yapılır? Evim Yuvan Olsun kampanyasına kaç başvuru yapıldı? İşte detaylar…
Büşra Bayrak
|
22 Şubat 2023, Çarşamba - 19:03
Evim Yuvan Olsun kampanyası nedir, nasıl başvuru yapılır?

İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan Evim Yuvan Olsun Kampanyası ile Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle evleri yıkılan depremzedelerin barınma ihtiyacı karşılanıyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yeni başlattıkları "Evim Yuvan Olsun" kampanyası ile hayırseverlerin evlerini depremzedelere bedelsiz ya da uygun bütçelere kiralayabileceklerini duyurdu.

Evim yuvan olsun nedir?

Hayırseverlerin güvenilir bir uygulamayla evlerini bedelsiz olarak ya da indirimli kira bedelleriyle ihtiyaç sahiplerinin kullanımına sunabilecekleri bir sistem devreye alındı. Uygulama üzerinden oluşan konaklama imkanları, depremzedelerin yararlanmasına sunulacak.

Evin Yuvan Olsun kampanyasına başvuru yapmak isteyen vatandaşların, boş ya da kullanmadığı evini depremzedeler için en az 3 ay süreyle açmaları şartı aranacak.

Evim yuvan olsun kampanyasına nasıl başvurulur?

Başvurular, Emlak Jet, Hepsi Emlak, Sahibinden.com, Zingat adlı emlak siteleri üzerinden gerçekleştiriliyor. Evin bulunduğu ilçenin Kaymakamlığı tarafından yerinde incelenen evler uygun bulduğu takdirde bedelsiz olarak kampanyaya dahil edilecek. Kaymakamlık ile ev sahibi arasında "Ödünç Sözleşmesi" imzalanacak. Belirlenen depremzede aile eve Kaymakamlık tarafından yerleştirilecek.

Evini piyasa koşullarına göre uygun bir bedelle depremzedelerin kullanımı için 1 yıllığına kiraya vermek isteyenler de bu sisteme başvurabilecek. İstenen kira bedeli, evin gerçek ederinin belirgin bir şekilde altında olacak.

Evim Yuvan Olsun kampanyasına başvuruda bulunmak isteyenler, https://www.evimyuvanolsun.org/ adresi üzerinden kolayca başvuruda bulunabiliyor. 

Kira sözleşmesi imzalanacak, kira bedeli AFAD bağışlarıyla karşılanacak

Kaymakamlık ile ev sahibi arasında "Kira Sözleşmesi" imzalanacak ve depremzedeler yine Kaymakamlık tarafından eve yerleştirilecek. Bu evler için belirlenen kira bedeli, AFAD hesabında toplanan kira bağışlarından karşılanacak.
Depremzedelere evlerini bedelsiz tahsis etmek isteyenler en az 3 aylık bir taahhüt ile kampanyaya katılabilecek. İsteyen ev sahipleri bu süreyi 12 aya kadar uzatabilecek. Evini indirimli kiraya vermek isteyenlerin ise standart 1 yıl süreyle evlerini açmaları gerekecek.

Evim Yuvan Olsun kampanyasında faturaları kim ödeyecek?

Evlerin; elektrik, su, doğalgaz faturaları, kaymakamlık tarafından karşılanacak. Ev sahiplerine ilave bir gider doğmayacak.

Evim Yuvan Olsun kampanyasında öncelikli bireyler

Kampanya kapsamına dahil edilen evlere yerleştirilecek depremzede aileler AFAD ve İçişleri Bakanlığı birimleri tarafından belirlenecek. Evlere yerleştirme yapılırken engelli, yaşlı, düzenli tedavi gerektiren kronik hastalığı bulunan ve benzeri dezavantajlı bireylerin bulunduğu aileler ile depremde aile fertlerini kaybetmiş çocuklu ailelere öncelik verilecek.

Evim Yuvan Olsun kampanyasına kira bağışı

Kampanyanın yürütüldüğü internet adresinde “Depremzede Ailelere Kira Desteğinde Bulunmak İstiyorum” seçeneği de yer alıyor. Burada toplanan bağışlar, kampanya çerçevesinde indirimli olarak kiralanacak evlerin ödemelerinde kullanılacak.

Türkiye Sigorta zararı karşılayacak

Depremzedelerin kullandığı evin veya evdeki eşyanın zarar görmesi ihtimaline karşılık Türkiye Sigorta devrede olacak. Bu evlerin sigorta primleri, “Tek Yürek Bina” ve “Eşya Sigortası” Türkiye Sigorta tarafından karşılanacak. 

Evim Yuvan Olsun kampanyasına kaç kişi başvurdu?

Devlet desteğiyle başlatılan kampanyaya 3 günde 4 bin 568 bağış başvuru geldi. 3 bin 604 kişi evini 3 ay bedelsiz olarak depremzedelere tahsis etmek isterken 964 yardımsever vatandaş da evini 1 yıl süreyle indirimli bir şekilde kiraya vermek için başvuruda bulundu.

"Vatandaşlardan telefon ve mesaj aldık"

Kampanyayı tanıtan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, depremin ilk gününden itibaren vatandaşlardan kullanmadıkları evlerini tahsis etmek için telefon ve mesajlar aldıklarını belirterek, “Bunun sonucunda bu kampanyayı başlatmış olduk. Bu kampanya ile güvenli şekilde hayırsever vatandaşlarımızın evlerini afetzede vatandaşlarımızla buluşturmuş olacağız” dedi.

Kampanyaya videolu davet

Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, yapımı süren daireler önünde çekilen videoda, “Baykar’daki çalışma arkadaşlarımız için yeni inşa ettiğimiz ve bir ay sonra hazır hale gelecek 22 eşyalı daireyi Evim Yuvan Olsun kampanyası çerçevesinde bir yıl süreyle depremzede ailelerimizin kullanımına sunuyoruz. Depremin mağdur ettiği kardeşlerimizin acil barınma ihtiyacının karşılanabilmesi ve sıcak bir yuvaya kavuşabilmesi için imkanı olan herkesi bu güzel kampanyaya davet ediyorum” değerlendirmesini yaptı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2071004/evim-yuvan-olsun-kampanyasi-nedir-nasil-basvuru-yapilir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.