Ankara deprem riski taşıyor mu?

Yer bilimci Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu, Ankara'da 7 veya 6'nın üzerinde büyüklüğünde depreme neden olacak bir fay hattının bulunmadığını söyledi. Ancak Ankara'yı etkileyecek fay hatlarının olduğunu ifade eden Kadıoğlu "Ankara'da her zaman depreme dayanıklı binalar yapılmak zorunda" dedi.
Ankara Masası
|
13 Mart 2023, Pazartesi - 10:58
Ankara deprem riski taşıyor mu?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin 11 ilde yıkıma neden olmasının ardından gözler büyükşehirlere çevrildi.

Uzmanlar olası İstanbul depremi için uyarılarda bulunurken, Ankara'da yaşayan milyonlarca kişi de başkentte deprem riskinin olup olmadığını merak ediyor.

Konuya ilişkin Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Yer Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu açıklamalarda bulundu.

Ankara'da genel anlamda aktif tektonik hattın bulunmadığını ifade eden Kadıoğlu "Böyle 7’nin üzerinde, 6’nın üzerinde doğrudan ilin altından geçen bir fay hattımız bulunmamaktadır” dedi.

"Kuzey Anadolu fayında olacak deprem Ankara'yı etkileyecek"

Ancak Ankara'yı etkileyecek fay hatlarının bulunduğunun altını çizen Kadıoğlu "Kuzey Anadolu fayı Ankara'ya yaklaşık olarak 100 kilometre uzaklıktadır. Dolayısıyla Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde meydana gelebilecek herhangi bir deprem, dolaylı yönden Ankara'yı etkileyecektir. Bu nedenle Ankara'da her zaman için depreme dayanıklı binalar yapılmak zorunda” diye konuştu.

Kadıoğlu, 1938 yılında Kırşehir’de, 1944 yılında ise Gerede’de yaşanan depremlerde Ankara'da bazı evlerin yıkıldığını sözlerine ekledi.

"Ankara depreme hazırlıklı olmak zorunda"

Ankara'nın Bala ilçesinde bir fay hattı bulunduğunu aktaran Kadıoğlu " 2003, 2005, 2007 yılında da 2 kez 5 büyüklüklerinde depremler olmuştu. Doğrudan Ankara'nın içerisindeki can kaybı olmadı ama özellikle zayıf binaları doğrudan etkiledi. Bu nedenle Ankara depreme hazırlıklı olmak zorundadır" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Kadıoğlu, ‘deprem olacak’ algısının insanları tedirgin ettiğini belirterek,  7 ve üzeri deprem üretebilecek fay hatlarının geçtiği illere odaklanmanın daha doğru olacağını söyledi.


http://www.ankaramasasi.com/haber/2074939/ankara-deprem-riski-tasiyor-mu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.