YSK’dan Erdoğan açıklaması

YSK (Yüksek Seçim Kurulu), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığına itirazlara karşı alınan ret kararının gerekçesini açıkladı.
Mevlüt Peker
|
03 Nisan 2023, Pazartesi - 20:52
YSK’dan Erdoğan açıklaması

YSK, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Mayıs'ta yapılacak seçimde aday olamayacağı yönündeki itirazları reddetti ve kararların gerekçelerini açıkladı. Cumhurbaşkanı seçilebilme koşullarına ilişkin Anayasa maddelerine değinilen gerekçede, cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıl olduğu ve bir kişinin en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebileceği hatırlatıldı. Anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanının yetkilerinin arttığı ve yargı denetimine tabi olduğu belirtilerek, önceki sistemdeki cumhurbaşkanı ile değişiklik sonrasındaki cumhurbaşkanı arasında herhangi bir özdeşlik bulunmadığı ifade edildi.

Kararda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk seçildiği tarihin 10 Ağustos 2014 olduğu, TBMM seçiminin ise 1 Kasım 2015'te yapıldığı belirtildi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin usul ve esaslarını düzenleyen kanunlara değinilen gerekçede, cumhurbaşkanının görev süresinin birlikte yapılan bir önceki seçim tarihi esas alınarak belirleneceği bildirildi. Buna göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görev süresi Cumhurbaşkanı ve TBMM seçimlerinin birlikte yapıldığı bir önceki seçim tarihi esas alınarak belirleneceğinden, birinci dönem beş yıllık görev süresi 24 Haziran 2018 tarihinden itibaren başlayacaktır. Bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Mayıs'taki seçimde aday olamayacağı kararlaştırıldı.

Kararda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yükseköğrenim yapmış Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçileceğinin hükme bağlandığı bildirildi. Cumhurbaşkanı seçimi sürecinde adaylık başvurusunda bulunan Erdoğan'ın ibraz ettiği diploma örneğinin incelendiği belirtilerek, diploma numarasının 8345, mezuniyet tarihinin 1981/Şubat olduğu ve Dekan Prof. Dr. Ömer Faruk Batırel ile Rektör Prof. Dr. Orhan Oğuz imzalı diplomanın İstanbul 15. Noterince 27 Haziran 2014 tarih ve 1113 yevmiye ile onaylı olduğunun anlaşıldığı bildirildi.

Gerekçede şöyle denildi:

"Noter onaylı diploma örneğinin sahteliği ancak mahkeme kararı veya aynı kuvvette başka bir belge ile ispatlanabilir. Kaldı ki başvuru sahipleri, diplomanın sahte olduğunu değil, sahteliği konusunda kuşku oluştuğunu, YSK'nin bunu araştırması gerektiğini ileri sürmüşlerdir. Bir başka anlatımla, ibraz edilen diplomanın sahteliğini ortaya koyan somut hiçbir delil sunulmamış, aksine diplomanın sahte olduğu konusunda kuşkular olduğu belirtilerek, bu kuşkunun giderilmesi talep edilmiştir. İddianın soyut olduğu itiraz sahiplerinin kabulünden de anlaşılmaktadır. Kurulumuzun bu konuda daha önce vermiş olduğu kesinleşmiş çok sayıda kararında da ifade edildiği üzere, iddiaların soyut iddialar olduğu ve hukuken kabul edilebilir nitelik taşımadığı anlaşıldığından, taleplerin reddine karar verilmesi gerekmiştir."

http://www.ankaramasasi.com/haber/2077520/yskdan-erdogan-aciklamasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.