İYİ Parti, Erdoğan’ın adaylığına itiraz edecek

İYİ Parti, Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığına yönelik itirazını partisinin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) temsilcisine teslim etti.
Mevlüt Peker
|
27 Mart 2023, Pazartesi - 18:28
İYİ Parti, Erdoğan’ın adaylığına itiraz edecek

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Mayıs'taki seçimde cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi durumunda yapacakları itiraza dair dilekçeyi İYİ Parti’nin YSK (Yüksek Seçim Kurulu) temsilcisine teslim ettiklerini duyurdu.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığı önünde açıklama yapan Genel Sekreter Uğur Poyraz, seçim takvimine göre “cumhurbaşkanı geçici aday listesi”nin yarın açıklanacağı hatırlatmasında bulundu.

"Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın olası üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olarak ilan edilmesine ilişkin, Anayasa ve Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu'na dair maddeleri, teknik detayları içeren dilekçemizi bugün İYİ Parti YSK Temsilcimiz Mustafa Tolga Öztürk’e verdik." diyen Uğur Poyraz, Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığının Yüksek Seçim Kurulunun Resmi Gazete'de yayımlanacak listede bulunması durumunda itirazlarına yönelik dilekçenin işleme aldırılacağını belirtti.

Bir soru üzerine Uğur Poyraz, başvuruyu herhangi bir muhalif duruş ile yapmadıkları vurgusunda bulunarak, "Hepimizin tabi olduğu Anayasa'nın ve ilgili mevzuatların gereği olarak biz bu başvuruları yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, şu anki döneminin "ikinci dönem" olarak ilan edildiğini dile getiren Uğur Poyraz, "Anayasa yapıcı" konumda olan iktidarın bunu unutmuş olma olasılığı bulunmadığını belirtti.

Uğur Poyraz sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Cumhurbaşkanının en fazla 2 kez seçileceği konusu ilk kez 2007 senesinde Anayasamızda yer aldı. 2017 yılında yapılan değişiklikte de bu konuda bir değişiklik yapılmadı. Dolayısıyla şu anda hepimiz biliyoruz ki ilk olarak 2014 senesinde, ikinci kez de 2018 senesinde Sayın Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı seçilmişti. Cumhurbaşkanlığı makamı sabit olduğuna göre, hâlâ cumhurbaşkanı sıfatını taşıdığına göre bundan sonraki seçimde de üçüncü kez adaylığı söz konusu olacaktır. Anayasa'da da bu çok net bir şekilde ifade edilmiştir."

"Geçici listede Recep Tayyip Erdoğan'ın isminin olmayacağını ümit ettiğini" belirten Uğur Poyraz, "Sayın genel başkanımızın da (Meral Akşener) kendisiyle istişare ettik, kendisine de dilekçenin ve başvuruların arzları yapıldı. Bu bir siyasi tavır değildir, hukuki tavırdır." şeklinde konuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2076672/iyi-parti-erdoganin-adayligina-itiraz-edecek
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.