Cumhur İttifakı seçime ortak liste ile mi girecek?

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Habertürk televizyonunda Mehmet Akif Ersoy’un sorularını cevapladı. Seçime tek liste ile girilmesinin matematiksel avantajlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan’la paylaştığını belirten BBP lideri Mustafa Destici, “Tek bir liste ile seçime girilirse mevcut oylarıyla daha fazla değil, çok daha fazla milletvekili çıkarabiliriz. 48-49'la alacağımız vekilin en az yüzde 15 fazlasını belki yüzde 20 fazlasını alırız ve çok rahatlıkla 360 sayısının üstüne çıkabiliriz. Yani anayasayı değiştirebilecek, referanduma götürebilecek bir çoğunluğu elde edebiliriz.” dedi.
Mevlüt Peker
|
03 Nisan 2023, Pazartesi - 21:59
Cumhur İttifakı seçime ortak liste ile mi girecek?

Habertürk televizyonunda Mehmet Akif Ersoy’un konuğu olan Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Cumhur İttifakı’na katılan 4 partinin kendi listeleriyle seçime girdiğini hatırlatarak, tek liste ile girilmesi durumunda matematiksel avantajını anlattı.

Mustafa Destici şunları söyledi:

Şimdi geldiğimiz noktada tabii Cumhur ittifakımız 4 parti katılmış olduğu Yeniden Refah Partisi'nin katılmasıyla birlikte ve şu anda AK Parti kendi listesi ile, Milliyetçi Hareket Partisi kendi listesi ile, biz Büyük Birlik Partisi olarak kendi listemizle ve Yeniden Refah Partisi de kendi listesi ile seçime katılıyor. Ben bunu daha önce de ifade ettiğim için, burada da söyleyeyim. Tabii bu yeni seçim sistemi bize aslında ittifakları zorladığı gibi, listeler ortak yapıldığında, yani tek liste ya da ortak liste o zaman bunu yapabilen tarafa da büyük avantaj sağlıyor.

Mehmet Akif Ersoy: Yapamadığınız için mi ayrı listelerle seçime gidiyorsunuz?

Mustafa Destici: Bu konuda bir uğraş olmadı. Ciddi anlamda bir uğraş, yani en azından ben bizim tarafla ilgili kısmını biliyorum. Diğerleri ile ilgili kısmıyla ilgili çok yorum yapmam doğru olmaz.

Mehmet Akif Ersoy: Bir talebiniz oldu mu?

Mustafa Destici: Hayır ben şunu söyledim, ben dedim ki ‘eğer 4 parti ortak bir liste yani tek liste altında buluşabilirse, o zaman biz diyelim ki şu anda Cumhur İttifakının 4 partinin oy toplamı 48-49 bandında gözüküyor. Daha geçen hafta bize gelen bir anket sonucu, genel kamuoyunda da üç aşağı beş yukarı böyle söyleniyor. Şimdi bu 48-49 ile biz diyelim ki bu seçime girdik, ayrı ayrı dört parti olarak girdik, karşı liste de karşı ittifak da büyük oranda ortak bir liste ile girdi diyelim. Şimdi onlar daha avantajlı konuma düşüyor. Ya da biz 48-49'la diyelim ki 310 milletvekili çıkarttık. Ama ortak listeye döndüğünde bu rahatlıkla 360'ın üstüne çıkıyor. Bu bir matematiksel sonuç, yani teknik bir şey.

Mehmet Akif Ersoy: Bu haliyle nasıl olacak? Bu haliyle şu anda görünen o ki ortak liste yok? Olma ihtimali var mı?

Mustafa Destici: Evet şu anda yok. Şöyle zaman olduğu için yüzde 100 yoktur diyemiyoruz.

Mehmet Akif Ersoy: Zaman dediğiniz 1 hafta var

Mustafa Destici: Bir haftalık zaman büyük bir zaman biliyorsunuz bu liste konusunda ya da seçime katılma konusunda. Büyük bir zaman ama bu bir haftadan ziyade ayın 6'sında ittifaklardan ayrılma ya da devam etme ile ilgili Yüksek Seçim Kuruluna bildirimin son günü. Bence bu perşembe günü yani ayın 6'sında netleşmiş olur diye düşünüyorum.

Mehmet Akif Ersoy: Sayın Cumhurbaşkanı ile görüştüğünüzde ortak listeyi konuştunuz mu?

Mustafa Destici: Ben aynen burada söylediklerimi Sayın Cumhurbaşkanımızla da paylaştım. İsteme istememe meselesi değil. Ben teknik, matematiksel bir şeyi ortaya koydum ve anlattım. Ben bunu televizyonlarda da anlatıyorum yani bu gizli saklı değil. Yani diyorum ki, bu sistem ittifakta olan partiler eğer uzlaşırlarsa hakkaniyetle adaletli bir şekilde ortak bir liste ile seçime girebilirlerse yani tek bir liste ile seçime girebilirlerse mevcut oylarıyla çok daha fazla, daha fazla değil, çok daha fazla… Hele ki karşı ittifak dağınık bir şekilde seçime girerse yani her parti böyle ayrı ayrı seçime girerse 3-4 parçaya bölünürse, o zaman biz burada 48-49'la alacağımız vekilin en az yüzde 15 fazlasını belki 20 fazlasını alırız ve çok rahatlıkla 360 sayısının üstüne çıkabiliriz. Yani anayasayı değiştirebilecek, referanduma götürebilecek bir çoğunluğu elde edebiliriz. Benim söylediğim bu.

Mehmet Akif Ersoy: Sayın Cumhurbaşkanı ne dedi?

Mustafa Destici: Sayın Cumhurbaşkanımız o konuda açık net bir şey söylemedi.

Mehmet Akif Ersoy: Yani öyle bir uzlaşı durumu yok o zaman.

Mustafa Destici: Şimdi şöyle. Şu anda benim gördüğüm benim bilgim olan yok.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2077526/cumhur-ittifaki-secime-ortak-liste-ile-mi-girecek
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.