BM: Sudan'daki operasyonları askıya aldık

BM (Birleşmiş Milletler), Sudan'da Sudan ordusu ve HDK (Hızlı Destek Kuvvetleri) arasındaki çatışmalar sebebiyle, Sudan’daki operasyonlarını durdurma kararı aldığını duyurdu.
Mevlüt Peker
|
17 Nisan 2023, Pazartesi - 20:28
BM: Sudan'daki operasyonları askıya aldık

BM (Birleşmiş Milletler), Sudan'da meydana gelen ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar nedeniyle operasyonlarını askıya aldığını açıkladı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Sudan'daki personelin çatışmalar nedeniyle ülkeye giriş çıkış engeli yaşadığını, sınırlar ve havalimanının kapatıldığını belirtti.

Sudan'daki insani durumun korkutucu boyutlara ulaştığını ifade eden Dujarric, BM'nin ülkede 10 örgüt ve 80'den fazla sivil toplum kuruluşuyla yaklaşık 250 program yürüttüğünü kaydetti.

Çatışmaların BM'nin insani yardımlarını daha da fazla etkileyeceğine işaret eden Dujarric, ülkedeki yaklaşık 16 milyon kişinin ciddi bir şekilde insani yardıma ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, hastane ve su ile elektrik altyapılarının hedef alınmasının "alarm verici" olduğunu ve Dünya Gıda Programı'nın üç personelinin öldürülmesini dehşetle karşıladığını bildirdi.

Sudan'ın başkenti Hartum'da ve çeşitli şehirlerde 15 Nisan'da başlayan silahlı çatışmalar, HDK'nin tamamen orduya katılmasını öngören askeri güvenlik reformu konusundaki anlaşmazlıkların sıcak çatışmaya dönüşmesi sonucu yaşanmıştı.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, orduyla çatışan HDK'nın feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını ve bu esasa göre davranılacağını bildirmişti.

BM 77. Genel Kurul Başkanı Csaba Körösi ise çatışmanın tekrar başlamasını ve şiddeti kınadığını belirterek, çatışmanın barışçıl bir şekilde sonuçlanması için destek vermeye hazır olduğunu duyurdu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2079120/bm-sudandaki-operasyonlari-askiya-aldik
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.