İYİ Parti’den YSK’ya “oy pusulasında leke” başvurusu

İYİ Parti'nin YSK Temsilcisinin yaptığı "zarfta ya da oy pusulasındaki mürekkep izi ya da leke" başvurusuna cevap verildi. Cevapta 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun'un hükümlerinin gayet açık olduğu belirtildi.
Mevlüt Peker
|
10 Mayıs 2023, Çarşamba - 19:58
İYİ Parti’den YSK’ya “oy pusulasında leke” başvurusu

YSK (Yüksek Seçim Kurulu), İYİ Parti'nin Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk'ün, "zarfta ya da oy pusulasındaki mürekkep izi ya da leke bulunması durumunda geçerli olup olmayacağına" dair başvurusuna, bu konudaki “298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun'un ilgili maddelerinin açık olduğu” yanıtını verdi.

14 Mayıs Pazar günü düzenlenecek Cumhurbaşkanı Seçimi için Hollanda'ya ulaştırılan 225 oy pusulasında hata fark edilmesi ve bu oy pusulalarının tutanak altına alınarak kullanılmayıp ayrılması sonrası İYİ Parti'nin Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, Yüksek Seçim Kuruluna başvuruda bulundu.

İYİ Parti YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, "zarfta ya da oy pusulasındaki mürekkep izi ya da leke bulunması durumunda geçerli olup olmayacağına" dair Yüksek Seçim Kurulunun görüşünü istedi.

YSK, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun'un 98 ve 101. madde hükümlerinin açık olduğu ve bu konuda "görüş verilmesine yer olmadığına" karar verdi.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun'un 98. maddesindeki hüküm şöyle:

"... Ancak, üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar ile üzerinde leke veya çizik bulunsa dahi bunun özel işaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılamayan zarflar geçerli sayılır."

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun'un 101. maddesindeki hüküm ise şöyle:

"Aşağıdaki haller oy pusulalarını geçersiz kılmaz:

1. Zarfların açılması ya da oyların okunması sırasında yırtılması.

2. Bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kaza sonucu yırtılması.

3. Herhangi bir biçimde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak maksadıyla yapıldığının anlaşılamaması."

http://www.ankaramasasi.com/haber/2081731/iyi-partiden-yskya-oy-pusulasinda-leke-basvurusu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.