Cihat Yaycı kimdir?

Türk asker, akademisyen, yazar ve Mavi Vatanın geliştiricisi olan Cihat Yaycı kimdir? Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezinin kurucusu ve başkanı olan Cihat Yaycı nereli, kaç yaşında?
Suat Mutlu
|
20 Mayıs 2023, Cumartesi - 14:45
Cihat Yaycı kimdir?

Cihat Yaycı, 29 Nisan 1966 yılında Elazığ'da dünyaya geldi. Yaycı, eğitimini Deniz Lisesi ardından Deniz Harp Okulu ve Deniz Harp Akademisini tamamlayarak mezun olmuştur. Daha sonra Yaycı, Milli Güvenlik ve Silahlı Kuvvetler Akademisini tamamlamıştır. Cihat Yaycı, eğitimine Marmara Üniversitesi İngilizce İşletme İnsan Kaynakları Yönetimi ardından Amerika Naval Posrgraduate School Fizik Mühendisliği ve Elektronik Mühendisliği alanları üzerine yüksek lisans eğitimlerini tamamladı. Son olarak Yaycı İstanbul Üniversitesi doktora eğitimini Uluslararası İlişkiler üzerine yaparak tamamlamıştır.

Kariyeri

Cihat Yaycı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı gemilerden bazılarında branş subaylığı, bölüm amirliği ve TCG Yavuz ve TCG Kemalreis adlı gemilerde 2. kaptanlık görevlerinde bulundu. Yaycı, 20056 yılında bir yıl boyunca Kemalreis gemisinin komutanlığında bulundu. Daha sonra Yaycı, 2012 yılında bir yıl 5. Muhrip Filotillası Komodorluğuna ardından 2012 yılında ise Tuğgeneralliğe yükseldi. 

Cihat Yaycı, 2014 yılında  Güney Görev Grup Komutanı ve Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi direktörü bir sene sonra 2015'te  Çok Uluslu Müşterek Harp Merkezi Komutanlığında aldı ve 2016 yılında Tümamiralliğe terfi etti. Yaycı, aynı yıl Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanlığına atandı ve 2017 yılında  Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı görevine getirildi. 

Cihat Yaycı, 2020 yılında Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı ile Genelkurmay Başkanlığı emrine verildi fakat Yaycı;   "onurunun örselendiğini" ve “kumpas kurularak görevden uzaklaştırılmış bir Amiral olarak  mesleğini icra edemeyeceğini” belirterek bu görevden istifa etmiştir. Yaycı, Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi başkanlığı ile kariyerine devam etmektedir. 

Kitapları

-Orta Doğu'nun Önemi ve Irak'ta Yaşanan Savaşlar

-Sorular ve Cevaplar Münhasır Ekonomik Bölge

-Libya Türkiye'nin Denizden Komşusudur

-Doğu Akdeniz'in Paylaşım Mücadelesi ve Türkiye

-Yunanistan Talepleri Ege Sorunları Soru ve Cevaplar

http://www.ankaramasasi.com/haber/2082918/cihat-yayci-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.