Wagner grubu, Wagner Ordusu ne için kuruldu?

Ukrayna savaşında ve daha çeşitli birçok uluslararası olayda yer alan Wagner Grubu, Rus Ordusunun 'Wagner Savaşçılarını' yok etmekle suçladı. Rusya'nın gündeminde olan ve tüm dünyayı meraklandıran, Rus devlet başkanı Vladimir Putin'in açıklamalarıyla bölücü oldukları iddia edilen Wagner Grubu kimdir?
Suat Mutlu
|
24 Haziran 2023, Cumartesi - 13:06
Wagner grubu, Wagner Ordusu ne için kuruldu?

PMC Wagner ya da Wagner Grubu olarak bilinen bu grup bir Rus paramiliter (paralı asker) örgüttür. Wagner grubu, Rus Devlet başkanı Vladimir Putin'in fiili özel koruması, özel askeri şirketle yönetilen askeri ağa sahip paralı askerlerden oluşmaktadır. 

Kurucusu ve tarihçesi

PMC Wagner veya Wagner Grup olarak bilinen paralı asker topluluğu 2010'lu yıllarda GRU Spetsnazı Yarbayı olan  Dmitri Utkinv tarafından kurulduğu tahmin edilmekte, bazı kaynaklara göre de grubun kurucusunun   Yevgeniy Prigojin olduğu düşünülmektedir. 

Wagner Grubu'nun kuruluş amacı Ukrayna-Rusya savaşında Rus ayrılıkçı kısma yardım etmek olsa da grup; Kırım, Suriye, Libya ve Afrika ülkelerinin büyük çoğunluğunda aktif rol almıştır. 

Wagner Grubu ve Rusya Hükümeti arasındaki kriz

Ukrayna Savaşında ve uluslararası birçok askeri görevde yer alan Wagner Grubu kurucusu  Yevgeniy Prigojin yapmış olduğu açıklama ile Raus ordusunun Wagner savaşçılarını yok etmesiyle Rus Hükümetini suçlayarak " Ülkenin askeri liderliğinin getirdiği kötülük durdurulmalı" açıklamasıyla Rus Hükümetine karşı geldiklerini duyurdular.

Putin'den açıklama gecikmedi!

Wagner Grubu'nun açıklamaları ardından Putin'den de açıklama gecikmedi. Putin, Wagner grubun yapmış olduğu açıklamalar sonrasında halka seslenerek; " Rusya'yı tekrar bölmeye izin vermeyeceğiz. Halkımızı koruyacağız ve şu an karşımızda duran herkes haindir" açıklamasıyla Wagner Gruba karşı tutumunu dile getirmiştir.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2087491/wagner-grubu-wagner-ordusu-ne-icin-kuruldu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.