ABD, İsveç’te Kur’an-ı Kerim yakılmasına ne dedi?

ABD (Amerika Birleşik Devletleri)'nden, İsveç'teki Kur'an-ı Kerim yakılması olayına yönelik "saygısız ve incitici" yorumu geldi.
Mevlüt Peker
|
28 Haziran 2023, Çarşamba - 23:49
ABD, İsveç’te Kur’an-ı Kerim yakılmasına ne dedi?

ABD Dışişleri Bakanlığı, Salwan Momika tarafından Stockholm Camisi önünde gerçekleştirilen Kur'an-ı Kerim'in yakılmasını "saygısız ve incitici" olarak nitelendirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, günlük basın toplantısında İsveç'teki Kur'an-ı Kerim yakma olayı hakkında soruları yanıtladı.

Patel, "Dini metinlerin yakılması saygısız ve incitici olduğunu ve yasal olabilecek bir şeyin kesinlikle uygun olmadığını sürekli olarak dile getiriyoruz" dedi ve olayla ilgili daha fazla yorum yapmak için İsveç hükümeti ve yerel kolluk kuvvetlerine başvurulması gerektiğini belirtti.

Patel ayrıca, Macaristan ve Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine kabulü konusunda katılım protokolünü gecikmeden onaylamaları için teşvik ettiklerini söyledi.

Stockholm'de Irak asıllı Salwan Momika, Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim'i yakmıştı.

İsveç polisi, Kurban Bayramı'nın ilk gününde Medborgarplatsen'deki Stockholm Camisi önünde Kur'an-ı Kerim'in yakılmasına izin verdiğini duyurmuştu.

Bu provokatif eylem dünya genelinde büyük tepkilere neden olmuştu.

Şubat ayında Irak asıllı Salwan Momika ve Afrika kökenli Chris Makoundout, polisin güvenlik gerekçesiyle Kur'an-ı Kerim yakmalarına izin vermediği Irak ve Türkiye'nin Stockholm Büyükelçilikleri önünde benzer provokasyonlar yapmak istemişlerdi.

Momika ve Makoundout, polisin kararını mahkemeye taşımışlardı.

Ancak İsveç İdare Mahkemesi, güvenlik riski endişelerinin gösteri yapma hakkını sınırlamak için yeterli olmadığını belirterek polisin kararını iptal etmişti. Bunun üzerine Stockholm polisi, kararı Yüksek Mahkeme'ye taşımıştı.

Yüksek Mahkeme, İdare Mahkemesi'nin kararını onaylayarak polisin "Kur'an-ı Kerim yakma yasağını" 12 Haziran'da kaldırmıştı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2088018/abd-isvecte-kuran-i-kerim-yakilmasina-ne-dedi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.