Putin, tahıl anlaşmasına bir şartla döneceklerini açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BM, Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında İstanbul’da imzalanan "tahıl koridoru anlaşması"nın mevcut haliyle sürmesinin Rusya için anlamsız olduğunu kaydederek, "Daha önce üzerinde anlaştığımız tüm koşullar yerine getirilirse derhal bu anlaşmaya geri döneriz." açıklamasında bulundu.
Mevlüt Peker
|
19 Temmuz 2023, Çarşamba - 21:49
Putin, tahıl anlaşmasına bir şartla döneceklerini açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'da hükümet yetkilileriyle düzenlediği toplantıda, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilişkin değerlendirmede bulundu.

Başkan Putin, Batılı ülkelerin "küstah" yaklaşımına rağmen anlaşmayı birçok defa uzatmış olduklarını belirtti. Ancak, Batılı ülkelerin anlaşmaya varılan ve onaylanan şartlara tam olarak uymadığını ifade ederek hayal kırıklığına uğradıklarını ifade etti. Anlaşmanın sona ermesinden dolayı sorumluluğun Batılı ülkelerde olduğunu vurgulayan Putin, Rusya'nın anlaşmanın başarısızlığından sorumlu tutulmasının haksız olduğunu savundu. Aksine, Rusya'nın Afrika'daki bazı ülkelerin tarihindeki sorunlardan sorumlu tutulduğunu ve sömürgecilik benzeri bir yeni sömürge sistemi ile bu ülkelerin kaynaklarının yağmalanmaya devam edildiğini dile getirdi.

Putin, anlaşmanın başlangıçta insani bir öneme sahip olduğunu, ancak Batılı ülkelerin bu insani boyutu tamamen bozduğunu ifade etti. Rusya'nın yoksul ülkelere bedelsiz gübre sevkiyatı yapma çabasının da Batılı ülkelerce engellendiğini belirterek anlaşmanın mevcut haliyle anlamını yitirdiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı, anlaşmanın devam etmesi için çeşitli şartlarının olduğunu ve bu şartların yerine getirilmesi gerektiğini açıkladı. Gıda ve gübre tedariki hizmeti veren Rus bankalarının ve finans kurumlarının uluslararası bankacılık ödeme sistemi SWIFT'e bağlanmaları gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Rus tahıl ürünlerinin uluslararası pazarlara sevkiyatı ve tarım araçlarının sevkiyatının önündeki engellerin kaldırılması ve Rus gemilerine yönelik sigorta konusunun çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti.

Son olarak, anlaşmanın "insani unsurunun" yeniden tesis edilmesi gerektiğini vurgulayan Putin, eğer tüm bu koşullar yerine getirilirse, Rusya'nın anlaşmaya geri döneceğini açıkladı. Bu taleplerin karşılanması halinde Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın yeniden yürürlüğe girebileceğini ifade etti.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2090734/putin-tahil-anlasmasina-bir-sartla-doneceklerini-acikladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.