Alparslan Türkeş kimdir?

Türk milliyetçiliğinin önemli temsilcilerinden biri olan Alparslan Türkeş kimdir?
Ankara Masası
|
25 Temmuz 2023, Salı - 10:57
Alparslan Türkeş kimdir?

Alparslan Türkeş, 25 Kasım 1917 tarihinde Lefkoşa'da doğdu ve 4 Nisan 1997 tarihinde Ankara'da vefat etti. Türk siyasetçi ve askerdir. Türk siyasetinin önemli figürlerinden ve Türk milliyetçiliğinin önemli temsilcilerinden biri olarak kabul ediliyor.

Alparslan Türkeş, askeri kariyere sahip bir subay olarak başladı. Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı'ndan sonra modernleşme çabalarının ve Batılılaşmanın etkisinde yetişmiş olan Türkeş, Kore Savaşı'na katıldı ve bu süreçte Amerika Birleşik Devletleri'nde eğitim aldı.

Siyasi hayatı, 1960'lı yılların ortalarında dönemin Başbakanı İsmet İnönü'nün CHP hükümetine muhalefet eden ve milliyetçilik vurgusu yapan genç subayların etrafında şekillendi.

1961 yılında Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) kurucularından biri oldu. Türkeş, siyasi hayatı boyunca ülkücü hareketin lideri olarak yoluna devam etti.

Siyasi görüşleri milliyetçilik, ülkücülük ve Türkçülük üzerine kurulu olan Türkeş, Türkiye'nin bütünlüğüne, vatanın bölünmezliğine ve Türk milletinin birliğine olan vurgusuyla tanındı. Siyasi kariyeri boyunca birçok defa milletvekili seçildi, bakanlık görevlerinde bulundu ve ülkücü hareketin etkili lideri olarak Türk siyasetine yön verdi.

Alparslan Türkeş, Türk siyasi tarihinde tartışmalı bir figürdür. Bazıları tarafından Türk milliyetçiliğinin sembolü olarak görülürken, diğerleri tarafından eleştirilen ve tartışılan bir siyasetçi olarak da biliniyor. Ölümünden sonra da Türkiye'de siyasi mirası ve etkisi hala devam ediyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2091499/alparslan-turkes-kimdir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.