Nijerliler darbeye karşı sokağa indi

Niamey'de Nijer halkı, Nijer Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un, Nijer Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmasını kınamak ve darbe girişimine karşı koymak için Ulusal Meclisin önünde bir araya geldi.
Mevlüt Peker
|
26 Temmuz 2023, Çarşamba - 21:45
Nijerliler darbeye karşı sokağa indi

Nijer'de Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarının gerçekleştirdiği darbe girişimi, halkın büyük tepkisini çekti. Başkent Niamey'de toplanan kalabalık, Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un alıkonulmasını ve darbe girişimini kınamak için Ulusal Meclis önünde protesto düzenledi.

Bazoum'un derhal serbest bırakılması talebiyle sloganlar atan ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yürümek isteyen kalabalığa, maalesef uyarı ateşi açıldı ve en az bir kişi yaralandı. Güvenlik güçleri kalabalığı sarayın etrafından uzaklaştırdı.

Darbe girişiminin arkasında, uzun yıllar Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı komutanlığını yürüten General Omar Tchiani'nin olduğu kesinleşti. Eski Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou'nun arabuluculuk yaptığı biliniyor, ancak müzakereler devam ediyor.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) nezdinde darbe hükümetlerinde arabuluculuk görevini üstlenen Benin Cumhurbaşkanı Patrice Talon da durumu takip etmek üzere Niamey'e gitti.

Nijer, bağımsızlığını 1960'ta kazandığından bu yana birçok darbe ve darbe girişimi yaşadı. Cumhurbaşkanı Bazoum da daha önce 2021 ve 2022 yıllarında iki darbe girişimine maruz kalmıştı.

Ülke, Mali ve Burkina Faso'daki askeri yönetimlerin ardından Batılı güçlerin bölgedeki ana müttefiki olarak kabul ediliyordu. Ancak Nijer, Rus güvenlik şirketi Wagner ile işbirliğine karşı çıkarken, komşuları Mali ve Burkina Faso, Rusya ile yakınlaşma eğilimindeydi.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2091732/nijerliler-darbeye-karsi-sokaga-indi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.