ECOWAS, Nijer cuntasına 1 hafta süre verdi

Nijer’deki askeri cuntaya, Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u serbest bırakması ve Bazum’un yeniden göreve başlaması için 1 hafta süre tanıyan ECOWAS, aksi takdirde askeri müdahale dahil tüm seçenekleri değerlendirecek.
Mevlüt Peker
|
30 Temmuz 2023, Pazar - 17:45
ECOWAS, Nijer cuntasına 1 hafta süre verdi

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Nijer'deki askeri cunta tarafından 26 Temmuz'da gerçekleştirilen darbenin ardından Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve görevine yeniden başlaması için 1 haftalık süre verdi.

Nijer'in başkenti Abuja'da düzenlenen olağanüstü ECOWAS Zirvesi, ECOWAS Komisyonu Başkanı Omar Touray'ın açıklamalarıyla sona erdi. Touray, ECOWAS üye ülkelerinin Nijer'e tüm hava ve kara sınırlarını kapattığını ve Batı Afrika Devletleri Merkez Bankası (BCEAO) nezdindeki varlıklarının dondurulduğunu duyurdu.

Touray, Nijer'de meşru liderin Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum olduğunu ve cunta yönetiminin tanınmayacağını belirtti. Cuntaya, Cumhurbaşkanı Bazum'un serbest bırakılması ve görevine dönmesi için 1 hafta süre verildiğini ifade eden Touray, bu süre zarfında taleplerin yerine getirilmemesi halinde askeri müdahale dahil her türlü seçeneğin değerlendirileceğini vurguladı.

Ayrıca Nijer'deki cunta ile arabuluculuk faaliyetleri için Çad Cumhurbaşkanı Mahamat İdris Deby görevlendirildi.

Hatırlanacağı üzere Nijer'de 26 Temmuz'da gerçekleşen darbeyle Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tarafından alıkonulmuş ve askeri yönetim ilan edilmişti. Darbenin lideri olarak ortaya çıkan Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani ise geçiş hükümetinin başına geçmişti. Cunta, Bazum'u şahsi konutunda hapsederek kontrolü ele almıştı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2092180/ecowas-nijer-cuntasina-1-hafta-sure-verdi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.