ECOWAS “Nijer'e askeri müdahale” planı hazırladı

ECOWAS’ın (Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu) Nijer’e askeri müdahale planı hazır ancak müdahalenin ne zaman olacağı ve nereden başlanacağı şimdilik gizli kalacak.
Mevlüt Peker
|
04 Ağustos 2023, Cuma - 22:08
ECOWAS “Nijer'e askeri müdahale” planı hazırladı

Nijerya'nın başkenti Abuja'da gerçekleştirilen ECOWAS ülkeleri Genelkurmay Başkanları Toplantısı sona erdi.

Toplantının ardından ECOWAS'ın Siyasi İşler, Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdel-Fatau Musah, genelkurmay başkanlarının Nijer'e olası bir askeri operasyon planını tamamladığını açıkladı.

Musah, askeri müdahalenin çerçevesinin belirlendiğini ve detaylı çalışmaların yapıldığını belirtti. Ancak müdahalenin ne zaman ve nereden başlayacağına ilişkin kararın ECOWAS ülkelerinin liderleri tarafından verileceğini vurguladı.

ECOWAS, 30 Temmuz'da askeri cunta yönetimine Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve görevine dönmesi için bir haftalık süre tanımıştı.

Bu sürenin dolmasına yaklaşırken ECOWAS, askeri müdahale dahil tüm seçeneklerin değerlendirileceğini açıklamıştı. Bu durum, Batı Afrika'daki diğer cunta hükümetlerinin tepkisini çekmişti.

Burkina Faso ve Mali, Nijer'e askeri müdahalenin kendilerine savaş ilanı anlamına geleceği konusunda ECOWAS'ı uyarmıştı. Gine ise cunta yönetimine destek açıklamasında bulunmuştu.

ECOWAS'a üye olan Senegal, Fildişi Sahili, Benin ve Nijerya ise askeri müdahaleyi destekleyeceklerini belirtmişlerdi.

Nijer'deki darbe

Nijer'de 26 Temmuz'da yaşanan olaylarla birlikte Cumhurbaşkanı Bazum, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tarafından alıkonulmuş ve aynı akşam askeri güçler tarafından yönetimin ele geçirildiğini duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) adı verilen cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti.

Cumhurbaşkanı Bazum, 26 Temmuz'dan beri şahsi konutunda tutuluyor ancak telefon görüşmelerine izin veriliyor. Olayların ardından ülkede tedirgin bir bekleyiş sürüyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2092990/ecowas-nijere-askeri-mudahale-plani-hazirladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.