Cunta: Müdahale ederseniz devrik lideri öldürürüz

Nijer'deki demokratik yönetime el koyarak ülkenin cumhurbaşkanını alıkoyan cunta yönetimi; Nijer’e yönelik herhangi bir askere müdahale gerçekleşmesi durumunda, “Nijer devrik lideri” Mohamed Bazoum'u öldürecekleri tehdidinde bulundu.
Mevlüt Peker
|
10 Ağustos 2023, Perşembe - 22:21
Cunta: Müdahale ederseniz devrik lideri öldürürüz

Nijerya'nın başkenti Abuja'da düzenlenen “Nijer'deki darbe” odaklı ECOWAS Zirvesi’nden “Nijer'de anayasal düzeni yeniden sağlamak amacıyla ihtiyat kuvvetlerini harekete geçirme ve konuşlandırma” kararı çıkmıştı.

Kararın ivedi olarak direktife dönüşmesi sonrası Nijer'deki demokratik yönetime el koyarak ülkenin cumhurbaşkanını alıkoyan cunta yönetiminden ölüm tehdidi geldi.

Cunta yönetimi, Nijer’e yönelik herhangi bir askere müdahale gerçekleşmesi durumunda, “Nijer devrik lideri” Mohamed Bazoum'u öldüreceklerini duyurdu.

ECOWAS, ihtiyat kuvvetlerini harekete geçirme direktifi vermişti

Nijerya'nın başkenti Abuja'da düzenlenen “Nijer'deki darbe” odaklı ECOWAS Zirvesi tamamlanmış ve bildirge yayımlanmıştı.

Zirvede; ECOWAS ihtiyat kuvvetinin aktif hale getirilmesi kararı verilmişti. Ancak ECOWAS ihtiyat kuvvetlerinin tam olarak nerede konuşlandırılacağına dair bilgi paylaşılmamıştı.

2003'te Fildişi Sahili ve Liberya, 2012'de Gine Bissau ve 2013'te Mali'ye barış gücü olarak gönderilen ve istikrarı sağlamaya çalışan ECOWAS ihtiyat kuvveti, kriz dönemlerinde üye ülkelerin askerlerinden oluşuyor.

ECOWAS güçlerinin herhangi bir ülkeye müdahale edebilmesi için ortak bir karar alması veya görevlendirilmesi gerekiyor.

Hazır kuvveti bulunmayan ECOWAS, yaklaşık 2,750 kişilik "görev kuvveti" ve 3,750 kişilik "ana kuvvet"i üye ülkelerden toplayabiliyor.

Sivil, polis ve askeri personelden oluşan İhtiyat Kuvvetleri'nin eğitim merkezleri Mali, Nijerya ve Gana'da yer alıyor.

Nijer Cumhurbaşkanı’nın tutulduğu koşullar

Günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularına yanıt veren BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Nijer Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum (Muhammed Bazum) ile ailesinin susuz, yiyeceksiz, ilaçsız ve elektriksiz bir ortamda yaşadıklarına dair son raporlardan haberdar olduklarını belirterek, "BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Mohamed Bazoum ve ailesinin içinde bulunduğu içler acısı yaşam koşullarından çok endişeli olduğunu söyleyebilirim." dedi.

Nijer Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum ile ailesinin Cumhurbaşkanlığı Muhafızları’nca keyfi olarak alıkonulduğuna vurguda bulunan BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Haq, Antonio Guterres'in, "Bazum'un derhal, koşulsuz olarak serbest bırakılması ve görevine iade edilmesi" çağrısını tekrarladı.

Nijer'de 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurları tarafından alıkonulmuş ve aynı günün akşamı asker yönetime el koyduğunu ilan etmişti.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz 2023’te CNSP (Vatanı Koruma Ulusal Konseyi) isimli askeri cuntanın liderliğini üstlenmiş ve sözde geçiş hükümetinin başına geçtiğini duyurmuştu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2093909/cunta-mudahale-ederseniz-devrik-lideri-oldururuz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.