Danimarka, “Kur’an yakma yasağı” için yasa çıkarma niyetini açıkladı

Danimarka, Mısır'a "Kur'an-ı Kerim yakma olaylarına engel olmak için kanun çıkarma" niyetinde olduklarını açıkladı.
Mevlüt Peker
|
04 Ağustos 2023, Cuma - 20:46
Danimarka, “Kur’an yakma yasağı” için yasa çıkarma niyetini açıkladı

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile yaptığı görüşmede, Kur'an-ı Kerim yakma olaylarının tekrarının önlenmesi ve bu tür eylemlere karşı önlem alınması amacıyla bir yasa çıkarma niyetinde olduklarını iletti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rasmussen ve Şukri'nin telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

Görüşmede Rasmussen'in, Danimarka hükümetinin "Kur'an-ı Kerim yakma olaylarının tekrarının önlenmesi ve bu konuda yasal düzenlemeler yapılması niyetinde" olduğunu ifade ettiği belirtildi.

Rasmussen, ülkesinin yaşanan olaylar nedeniyle "pişmanlık ve memnuniyetsizlik" duyduğunu ve bu tür provakatif eylemleri "sorumsuzluk" olarak nitelendirdiğini ve bunların "Danimarka'nın toplumsal değerlerini yansıtmadığına" vurgu yaptı.

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri ise Kur'an-ı Kerim yakma olaylarının kabul edilemez olduğunu belirtti ve suçun faillerinin cezasız kalmaması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, Danimarka Dışişleri Bakanı Rasmussen, görüşmeye ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Mısır Dışişleri Bakanı Şukri ile yapılan verimli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini ve Danimarka'nın Kur'an-ı Kerim yakma olaylarını şiddetle kınadığını ve bu eylemlerle ilgili özel durumlara müdahale etmenin yollarını aradıklarını belirtti. Rasmussen, "Bu eylemlerin toplumlarımızı bölmeye izin veremeyiz." ifadesini de kullanarak vurgusunu pekiştirdi.

Danimarka'da Kur'an-ı Kerim'e yönelik aşağılık saldırılar

Danimarka'da son dönemde, Kur'an-ı Kerim'e yönelik artan provokasyonlar ülke genelinde tepkilere neden oluyor.

Danimarkalı aşırı sağcı politikacı ve Sıkı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan, 2022 yılında Paskalya tatili süresince İsveç'in Malmö, Norköping, Jönköping kentleri ile başkent Stockholm'de Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonlarına devam etti.

Paludan, 21 Ocak'ta Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği ve 27 Ocak'ta Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakma eylemlerini gerçekleştirdi.

Danimarka'daki İslam düşmanı ve aşırı milliyetçi bir grup ise nisan ayından itibaren Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Türk bayrağına ve Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılar düzenlemeye başladı.

Grup, İslam'a hakaret içeren sloganlar atan ve İslam karşıtı pankartlar açan üyeleriyle 21 Temmuz'da Irak'ın, 24 Temmuz'da İran ve Irak'ın, 25 Temmuz'da da Mısır ve Türkiye'nin Kopenhag büyükelçilikleri önünde Kur'an-ı Kerim'i yakma eylemleri gerçekleştirdi.

Aynı grup, 28 Temmuz'da Kopenhag'daki bir caminin önünde, 1 Ağustos'ta ise Türkiye, Irak, Mısır ve Suudi Arabistan'ın Kopenhag büyükelçilikleri önünde Kur'an-ı Kerim'i ateşe vermişti. Bu olaylar ülkedeki gerilimi artırmış ve toplumda büyük endişeye yol açmıştı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2092983/danimarka-kuran-yakma-yasagi-icin-yasa-cikarma-niyetini-acikladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.