Nijer, hava sahasını sömürgeci Fransa'ya kapattı

Nijer'de askeri yönetim, ticari uçuşlar da dahil olmak üzere hava sahasını sömürgeci Fransa'ya kapattı. Askeri yönetim, hava sahasının Fransa hariç tüm ülkelere açık olduğunu duyurdu.
Mevlüt Peker
|
24 Eylül 2023, Pazar - 22:24
Nijer, hava sahasını sömürgeci Fransa'ya kapattı

Nijer'in yeni askeri yönetimi, Air France ve Fransa'ya ait diğer uçaklara hava sahasını kapattığını duyurdu. Bu karar, Afrika ve Madagaskar'da Hava Seyrüsefer Güvenliği Ajansı (ASECNA) tarafından internet sitesi üzerinden paylaşıldı. Ancak, Fransa dışındaki tüm ulusal ve uluslararası ticari uçuşlar için Nijer hava sahası açık tutulacak.

Hatırlatmak gerekir ki, Nijer hava sahası daha önce 6 Ağustos'ta tüm ticari ve sivil uçuşlara kapatılmış, ancak 4 Eylül'de yeniden açılmıştı. Air France, Afrika kıtasının en büyük havayolu şirketlerinden biri olarak, Nijer'in başkenti Niamey'e haftada dört sefer gerçekleştiriyordu.

Ancak, Nijer ile Fransa arasında son dönemde diplomatik bir kriz yaşanıyor. Nijer'in yeni askeri yönetimi, Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte'ye ülkeyi terk etmesi için kısa bir süre tanımıştı. Ancak Fransa, bu talebi reddetti. Bu durum üzerine Nijer, Büyükelçi Itte'nin diplomatik dokunulmazlığını kaldırdığını duyurdu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Büyükelçi Itte'nin rehin alındığını iddia etti.

Bununla birlikte, Nijer'de 26 Temmuz'da bir askeri darbe gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum gözaltına alındı ve askeri bir yönetim kuruldu. Bu yeni yönetim, ülkede bir dizi değişiklik yaptı ve bir geçiş hükümeti oluşturdu.

Bu gelişmeler, Nijer ile Fransa arasındaki ilişkileri daha da gerdi ve iki ülke arasında diplomatik bir krize neden oldu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2101445/nijer-hava-sahasini-somurgeci-fransaya-kapatti
Etiketler: Nijer Fransa
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.