Nijer'de cunta yandaşları Fransız üssüne yürüdü

26 Temmuz'da Nijer'de askerî cuntanın demokratik yönetime el koyması sonrası darbe yanlıları, başkent Niamey’de bulunan Fransız üssüne yürüdü.
Mevlüt Peker
|
11 Ağustos 2023, Cuma - 22:38
Nijer'de cunta yandaşları Fransız üssüne yürüdü

Yerel medyadan gelen haberlere göre, başkent Niamey'de cuma namazının ardından binlerce darbe yanlısı kişi, Fransız askerlerinin bulunduğu "Niamey 101 Hava Üssü" yakınlarında bir araya geldi.

Fransız askerlerinin ülkeden çekilmesini isteyen grup, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ve Fransa'ya karşı sloganlar attı.

Toplanan grup daha sonra üsse doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sakin bir şekilde sona erdi.

Başkentin Uluslararası Diori Hamani Havalimanı yakınlarındaki askeri üs yaklaşık 1500 Fransız askeri tarafından kullanılıyor.

Hem müzakere hem askeri müdahale gündemde

    ECOWAS, dün Nijerya'da düzenlediği zirvede Nijer'deki krizin çözümünde hem müzakere yolunun açık olduğunu vurguladı hem de güç kullanımının son çare olarak masada durduğuna işaret etti.

    Bu çerçevede, ECOWAS üyesi ülkelerin savunma bakanlarına ihtiyat kuvvetlerini hazır hale getirme ve konuşlandırma talimatı verildi.

    İhtiyat kuvvetlerinin hangi şartlarda ve ne zaman konuşlandırılacağına dair daha fazla bilgi paylaşılmadı.

    Askeri müdahale ilk kez 30 Temmuz'da gündeme gelmişti

      ECOWAS, Nijer'de 26 Temmuz'da ordu tarafından iktidara el konulmasının ardından 30 Temmuz'da ilk defa toplandı ve cunta yönetimine, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve görevine dönmesi için 7 günlük bir süre verdi.

      ECOWAS, verilen bu bir haftalık süre 6 Ağustos gecesi sona erdiğinde, talepleri yerine getirilmediği takdirde askeri müdahale de dahil olmak üzere her seçeneği değerlendireceklerini açıkladı. Ancak, beklentinin aksine, ECOWAS henüz askeri bir operasyon başlatmadı.

      Bu olasılık, Batı Afrika'daki diğer cuntacı hükümetlerin tepkisini çekti.

      Askeri yönetimin olduğu Burkina Faso ve Mali, yayınladıkları ortak bildiride Nijer'e askeri müdahalenin kendilerine karşı savaş ilanı anlamına geleceğini ECOWAS'a hatırlattı ve Gine de darbeyi destekleyen bir açıklama yaptı.

      http://www.ankaramasasi.com/haber/2094086/nijerde-cunta-yandaslari-fransiz-ussune-yurudu
      İlginizi Çekebilir

      Yorumlar (0)

      Yorumunuz İletilmiştir.