Michael Gambon kimdir? Harry Potter'ın Dumbledore'u Michael Gambon kaç yaşında ve neden öldü?

Michael Gambon bir başka anlatımla Harry Potter filminin Dumbledore’u hayatını kaybetti. Harry Potter hayranları Michael Gambon’u araştırmaya başladı. İnternette “Michael Gambon kimdir? Harry Potter'ın Dumbledore'u Michael Gambon kaç yaşında ve neden öldü?” sorularına yanıt aranıyor. İşte bu konudaki ayrıntılar…
Ersin Küçükbarak
|
28 Eylül 2023, Perşembe - 16:54
Michael Gambon kimdir? Harry Potter'ın Dumbledore'u Michael Gambon kaç yaşında ve neden öldü?

İngiliz yazar J. K. Rowling'in kaleme aldığı fantastik romanlardan sinemaya uyarlanan Harry Potter serisinde Albus Dumbledore'u canlandıran Michael Gambon’ın hayatını kaybetmesi sosyal medyada gündem oldu.

Pek çok sinamasever Michael Gambon kimdir? sorusuna yanıt arıyor.

İşte ünlü aktörün hayatı…

Michael Gambon, 19 Ekim 1940 yılında İrlanda'da dünyaya geldi.

Esas mesleği mühendislik olan Michael Gambon, 21 yaşındayken aktör olmak istediğine karar verince yönünü değiştirdi.


1963'te Dublin'deki Edwards/MacLiammoir Gate Tiyatrosu'nda oyunculuk kariyerine başladı. Old Vic'te bulunan Ulusal Tiyatro'nun ilk üyeleri arasında yer aldı.

Lawrence Olivier'in yönettiği Ulusal Tiyatro’da pek çok oyunda rol alan Michael Gambon, daha sonra Othello'yu oynadığı Birmingham Rep'e geçiş yaptı. Gambon 40 yılı verdiği sahnelerde  döneminin en iyi tiyatrocularından biri olarak ünlendi.


Alan Ayckbourn'un yönettiği "A Chorus of Disapproval"daki rolüyle Olivier Ödülü’nün sahibi olan aktör,  "The Life of Galileo" ve "Volpone"la da En iyi Erkek Oyuncu dalında 1995 Evening Standard Ödülü kazanmayı başardı
Peter Greenaway'in yönettiği "The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover"da başrol oynadı.

Matthew Vaughn'ın yönetimindeki "Layer Cake", "Being Julia", Wes Anderson'ın yönettiği "The Life Aquatic", "The Gambler", "Dancing at Lughnasa", "The Last September", Tim Burton'ın yönettiği "Sleepy Hollow", "The Insider", "High Heels and Low Lifes", "Charlotte Gray", Robert Altman'ın yönettiği "Gosford Park", John Frankenheimer'ın yönettiği "Path to War", Conor McPherson'ın yönettiği "The Actors", Mike Nichols'ın yönettiği "Angels in America" ve Kevin Costner'ın yönettiği "Open Range" filmlerinde de rol aldı.


Gambon Dennis Potter televizyon dizisi "The Singing Detective"deki unutulmaz rolüyle  BAFTA, Yayın Basın Locası ve Kraliyet Televizyon Derneği'nin En iyi Erkek Oyuncu ödüllerinin sahibi oldu.

BBC yapımı "Wives and Daughters", Charles Sturridge'in başarılı yapımı "Longitude" ve Stephen Poliakoff'un yönettiği "A Family Tree"de rol alan Michael Gambon,
son olarak, Matthew Warchus'ın yönettiği "End Game"de Lee Evans'la birlikte rol aldı.

Aktör şu tiyatrı oyunlarında rol aldı.

Başrollerini üstlendiği "Macbeth", "Coriolanus" ve "Othello"; Simon Gray'in yönettiği "Otherwise Engaged";

 Alan Ayckbourn imzalı "The Norman Conquests"; "Just Between Ourselves" ve "Man of the Moment";

Ralph Richardson'la birlikte oynadığı "Alice's Boys";

Harold Pinter oyunu "Old Times";

başrolünü üstlendiği "Uncle Vanya" ve Jack Lemmon'la başrollerini paylaştığı "Veteran's Day".

Gambon, Kraliyet Shakespeare Tiyatrosu'ndayken "Betrayal" ve "Mountain Language", "Close of Play", "Tales from Hollywood", "Sisterly Feelings" ve "A Small Family Business" ve "Skylight"ta başrol oynadı.

"III. Richard", "Othello", "Tons of Money", "A View from the Bridge" ve Yasmina Reza'nın yönettiği (Barbican'dan West End'e transfer olan) "Unexpected Man"de rol alan aktör, Nicholas Hytner'ın Almeida'da sahnelediği "Cressida" uyarlamasında, Patrick Marber'ın West End'de sahnelediği "Caretaker"da ve Stephen Daldry'nin Royal Court'ta sahnelediği s "A Number" da başrol olarak çıktı.

Gambon’u dünya çapında şörete kavuşturan ise Dumbledore rolü oldu.


Hogwarts Okulu'nun bilge ve saygın müdürü Albus Dumbledore rolünü Richard Harris'in vefatından sonra ünlü aktör üstlendi.

Michael Gambon; Harry Potter ve Azkaban Tutsağı (2004), Harry Potter ve Ateş Kadehi (2005), Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı (2007) ile Harry Potter ve Melez Prens (2009), Harry Potter ve Ölüm Yadigarları (2010-2011) filmlerinde Dumbledore rolüyle sinemaseverlerin karşısına çıktı.

Michael Gambon neden öldü?

Michael Gambon, 82 yaşında hayatını kaybederken vefat haberini ailesi duyurdu. Ailesi, ünlü aktörün zatürre ile mücadele ettiğini ve  hastanede hayatını kaybettiğini açıkladı.


http://www.ankaramasasi.com/haber/2102280/michael-gambon-kimdir-harry-potterin-dumbledoreu-michael-gambon-kac-yasinda-ve-neden-oldu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.