Erdoğan, Sisi ile “Gazze”yi görüştü

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazze Diplomasisi sürüyor. Erdoğan, Filistin, İsrail, Lübnan, Malezya ve Katar liderlerinin ardından Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile de telefonda İsrail-Filistin çatışmasını görüştü. Görüşmede, İsrail-Filistin arasındaki gerginliğinin sonlandırılması için yapılabilecekler ele alındı.
Mevlüt Peker
|
09 Ekim 2023, Pazartesi - 23:01
Erdoğan, Sisi ile “Gazze”yi görüştü

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile “Gazze” konusunda telefon görüşmesi yaptı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan bilgilendirmeye göre, iki lider arasındaki telefon görüşmesinde, İsrail-Filistin gerilimi ile ilgili son gelişmeler değerlendirildi ve gerginliğin sonlandırılması için yapılabilecekler ele alındı.

Yoğun diplomasi trafiği

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı’na ara vererek ilk olarak Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ardından Lübnan Başbakanı Necip Mikati ve sonra İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile telefonda görüşmüştü. Erdoğan, Kabine Toplantısı öncesi Malezya Başbakanı Enver İbrahim’le, Kabine Toplantısı sonrası ise Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile telefon görüşmesi yapmıştı.

Tüm görüşmelerde İsrail ve Filistin'de yaşananlar ile bölgedeki gerilime dair son gelişmeler ele alınmıştı. Erdoğan, Herzog ile yaptığı telefon görüşmesinde sağduyuyla hareket edilmesi gerektiğini, sükunetin bir an önce tesis edilmesinin tüm bölgenin selameti açısından büyük önem taşıdığını vurgulamıştı.

"Aksa Tufanı" Operasyonu ve Gazze'ye Yönelik Saldırılar

7 Ekim'de Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, işgalci İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli geniş çaplı bir saldırı başlattı. Bu saldırılar sırasında Gazze'den İsrail'e binlerce roket fırlatıldı. Filistinli militanlar, Gazze-İsrail sınır kapısını ele geçirerek İsrail topraklarına sızdı. Bunun üzerine İsrail, Gazze'ye çok şiddetli hava saldırıları düzenledi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonucu 140'ı çocuk, 105'i kadın, 687 kişinin yaşamını yitirdiği, 3726 kişinin yaralandığını duyurdu.

Öte yandan, İsrail ordusu, 7 Ekim tarihinden itibaren Kudüs ve Batı Şeria'da 16 Filistinliyi öldürdüğünü belirtti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı ise Gazze'den gelen saldırılarda 900'den fazla İsraillinin hayatını kaybettiğini, 2616 kişinin yaralandığını, bu yaralılardan 157'sinin durumunun ağır olduğunu açıkladı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2104179/erdogan-sisi-ile-gazzeyi-gorustu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.