İbrahim Çanakcı'dan iktidara enflasyon ve faiz eleştirisi!

İbrahim Çanakcı'dan yüksek enflasyonu ücret artışlarına bağlayan Mehmet Şimşek'e yanıt verdi. Çanakcı, "Doğru bir iddia değil. Bu sarmalı kırmak istiyorsanız; maaş ve ücretleri bastırarak değil, enflasyonu düşürerek kıracaksınız" dedi.
Ecem Çetin
|
10 Ekim 2023, Salı - 16:09
İbrahim Çanakcı'dan iktidara enflasyon ve faiz eleştirisi!

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakcı, Ankara Masası Gündem Özel yayınında gazeteci Fatih Atik'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 

Çanakcı, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, "Yüksek ücret artışları yüksek enflasyona sebep oluyor. " açıklamasını değerlendirdi.

Yüksek ücret artışları enflasyona sebep olur iddiasının doğru olmadığını ifade eden İbrahim Çanakcı, iktidarın enflasyon meselesiyle samimi bir şekilde yüzleşmesi gerektiğini söyledi. 

Çanakcı, şöyle devam etti; 

"Doğru bir yaklaşım değil"

"Bu samimi yüzleşmeyi yapamazsa, hiçbir şekilde güven tesis edemez. Orta Vadeli Program açıklanırken sayın Erdoğan'ı da sayın Yılmaz'ı da takip ettim. Enflasyonla ilgili bizim yanlış adımlarımızdan dolayı bu oldu diye hiç bir ima dahi yok. Dış koşullar, kiracılar, esnaflar gibi sürekli kendisinin dışında birilerine suçu yükleme şeyi var. Şimdi de maaş, ücret artışları... Bu doğru bir yaklaşım değil."

"Enflasyonu düşürün" 

"Bu sarmalı kırmak istiyorsanız; maaş ve ücretleri bastırarak değil, enflasyonu düşürerek kıracaksınız. Önce enflasyonu düşürün ondan sonra maaş ve ücretler zaten ona göre tabi ki şekillenecektir. "

Türkiye'nin yoksullar topluma haline geldiğini aktaran DEVA Partili Çanakcı, " Aşırı, çok, orta, yoksul. Kategoriler bunlar. Orta direği tamamen çökertmişsiniz bunları görmek lazım. Gelir dağılımı ile ilgili hiç bir planınız, projeniz, programınız olmayacak. Kara delikleri tıkamayla ilgili hiçbir adımınız olmayacak. Aynı şeyleri tekrar edeceksiniz. Merkez Bankası'nın faiz artırımlarıyla bu işi toparlamaya çalışacaksınız. Bu doğru bir yaklaşım değil." dedi. 

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakcı, şunları söyledi; 

"Yanlış bir çıkış noktası"

"Ücretlerin payını 10 puan düşürmüşsünüz, karların payı 10 puandan fazla artmış ve diğer gelirlerin payı siz burada enflasyonun sebebi ücretlerdir diyorsunuz, bu yanlış bir çıkış noktası. "

"Bir taraftan benzin döktü, öbür taraftan su tabancasıyla enflasyonu düşürmeye çalıştı"

"Bu iktidar dolaylı vergilerle akaryakıt üzerindeki özel tüketim vergisini 3 katına çıkartarak, KDV'yi artırarak, diğer dolaylı vergileri artırarak o enflasyon ateşine benzin döktü. Merkez Bankası da ürkek, korkak adımlarla, cumhurbaşkanı buna ne der acaba diyerek faizleri arttırmaya çalıştı. Yani bir taraftan benzin döktü, öbür taraftan su tabancasıyla enflasyonu düşürmeye çalıştı "

http://www.ankaramasasi.com/haber/2104293/ibrahim-canakcidan-iktidara-enflasyon-ve-faiz-elestirisi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.