Filistinli grupların asker sayıları ve silah gücü

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İslami Cihad Hareketi'nin silahlı kanadı Kudüs Seriyyeleri ve Lübnan'daki Hizbullah’ın asker sayıları ve sahip oldukları roket ve füze sayıları ne kadar?
Mevlüt Peker
|
16 Ekim 2023, Pazartesi - 18:23
Filistinli grupların asker sayıları ve silah gücü

İşgalci İsrail, tam abluka uyguladığı Gazze şeridinde karadan operasyon planı kapsamında 4600’ün üzerinde hedefi vurarak bölgeyi yormaya çalışıyor. Havadan Filistinli gruplara karşı yeterli darbeyi vurduğunu değerlendirmesi durumunda İsrail ordusu karadan Gazze şeridine girmek istiyor.

İsrail ordusunun ise Filistinli gruplara karşı karadan yürüttüğü askeri operasyonlardaki başarısızlığı biliniyor. Filistinli grupların son günlerdeki sessizliği ise, hem Filistinli silahlı grupların bekleyişi hem de fırtına öncesi sessizlik olarak yorumlanıyor.

Gazze'deki Filistinli grupların askeri yetenekleri neler?

Filistin’de iki önemli hareket ve bu hareketlere bağlı iki önemli silahlı kanat bulunuyor.

Hamas'ın silahlı kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 15.000’in üzerinde mensubunun olduğu, ellerinde 12.000 ile 15.000 arasında roket bulundurduğu öngörülüyor.

Bir diğer Filistinli grup olan İslami Cihad Hareketi'nin silahlı kanadı Kudüs Seriyyelerinin ise yaklaşık 6000 mensubunun olduğu ve 6000 ila 8000 rokete sahip oldukları tahmin ediliyor.

Lübnan'daki Hizbullah mensuplarının sayısının da yaklaşık 50.000 olduğu, 150.000 ila 200.000 aralığında füze sayısına sahip olduğu düşünülüyor.

İsrail-Filistin çatışması (7 Ekim 2023)

Hamas'ın silahlı birimi olan İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e yönelik "Aksa Tufanı" isimli geniş çaplı bir saldırı başlattı.

Gazze'den İsrail'e doğru sayısız roket fırlatıldı. Filistinli Kassam Tugayları mensupları, Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Geçiş Noktası'na ani bir baskın yaparak kontrolü ele aldı.

Kassam Tugayları, kontrolü ele aldıktan sonra İsrail'in iç bölgelerine sızdı. İsrail ordusu da karşılık olarak Gazze'ye çok sayıda hava saldırısı düzenledi.

Gazze'den yapılan bu saldırılar sonucunda 286'sı asker 1300 İsrailli hayatını kaybetti, 3968 İsrailli yaralandı.

İsrail Sağlık Bakanlığı, halen hastanelerde 89'u ağır, 181'i orta ve 81'i hafif olmak üzere toplam 351 yaralının tedavi gördüğünü bildirdi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hava saldırıları sonucunda Gazze'de 2750 kişinin yaşamını yitirdiğini, 9700 kişinin yaralandığını açıkladı.

İsrail'in işgali altında bulunan Batı Şeria'da, İsrail askerleri ve Yahudi yerleşimcilerin eylemleri sonucu 58 Filistinli hayatını kaybetti, yaklaşık 1250 kişi yaralandı.

İsrail'in bu saldırıları sırasında Gazze'de 9, Lübnan'da ise bir gazeteci hayatını kaybetti.

Lübnan'ın güney sınırında, 8 Ekim'den itibaren Hizbullah ile İsrail ordusu arasında yaşanan çatışmalarda ise 3 sivil, 4 Hizbullah militanı ve 2 Filistin İslami Cihad Hareketi mensubu yaşamını yitirdi. Lübnan'dan yapılan saldırılarda 3 İsrail askeri öldü.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2105282/filistinli-gruplarin-asker-sayilari-ve-silah-gucu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.