Scholz’un yapay zeka videosu Almanya’yı karıştırdı

Yapay zeka kullanılarak üretilen Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un sahte videosu ülkeyi karıştırdı. Videoda “AfD partisini yasakladığını” söyleyen Scholz’u görünler, Hitler’i görür gibi oldu. Hükümet sahte videoya sert tepki gösterdi.
Mevlüt Peker
|
27 Kasım 2023, Pazartesi - 18:59
Scholz’un yapay zeka videosu Almanya’yı karıştırdı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un açıklamalarının yer aldığı video gündeme bomba gibi düştü. Yapay zeka ile üretilen sahte videoyu gerçek zannedenler, sosyal medyada “Hitler hortladı” dediler. Haber atlatma kaygısıyla haberi doğrulatmadan son dakika bilgisi geçen basın ise faka bastı. Haberlerde “Scholz AfD'yi yasakladı!”, “Tüyleri diken diken eden an.”, “Federal hükümetin girişimiyle ilgili her şey” gibi başlıklar kullanıldı.

Almanya Hükümeti Sözcüsü Steffen Hebestreit, Başbakan Olaf Scholz'u konu alan ve yapay zeka teknolojisi kullanılarak üretilen bir sahte videoya tepki gösterdi. Hebestreit, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, söz konusu videonun gerçek olmadığını ve manipülatif nitelik taşıdığını vurguladı. Sözcü, bu tür yapay videoların eğlenceli olmadığını, aksine belirsizlik yarattığını ve yanıltıcı olduğunu belirtti.

Sahte videonun içeriği ve amacı

Sahte videoda, Almanya Başbakanı Scholz'un, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi'ni (AfD) yasaklamayı desteklediği izlenimi veriliyor. "Siyaset Güzellik Merkezi" adlı bir hiciv ve siyasi inisiyatif tarafından üretilen videoda, Scholz'un 5 yıl önce Chemnitz'de yaşanan olaylar ve Haziran 2019'da Kassel Valisi Walter Lübcke'nin öldürülmesine atıfta bulunduğu ve AfD'nin Federal Anayasa Mahkemesi tarafından yasaklanması gerektiğini söylediği iddia ediliyor. Bu video, siyasi içeriğiyle dikkat çekiyor ve tartışmalara neden oluyor.

Yapay zeka teknolojisinin rolü

Videonun yapay zeka teknolojisi kullanılarak oluşturulduğu belirtiliyor. Gelişen teknoloji sayesinde gerçeğe oldukça yakın sahte içerikler üretilebiliyor, bu da kamuoyu üzerinde yanıltıcı ve manipülatif etkiler yaratabiliyor. Bu olay, yapay zeka teknolojisinin potansiyel tehlikelerini ve etik sorunlarını da gündeme getiriyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2111866/scholzun-yapay-zeka-videosu-almanyayi-karistirdi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.