Ayaş domatesi AB'den coğrafi işaret tescili aldı

Ankara'nın Ayaş ilçesinde yetiştirilen Ayaş domatesi Avrupa Birliğinden coğrafi işaret tescili aldı.
Onur Çetinkaya
|
30 Kasım 2023, Perşembe - 09:22
Ayaş domatesi AB'den coğrafi işaret tescili aldı

Ayaş domatesi artık tescilli.

İlçede yetiştirilen ve Türkiye'nin birçok bölgesine gönderilen domates Avrupa Birliğinden coğrafi işaret tescili aldı. Böylelikle  Ayaş Domatesi, AB'den coğrafi işaret tescili alan 15. ürünümüz oldu.

Ayaş domatesi donuk pembe-kırmızı renk tonuna sahip Ayaş domatesinin en önemli fiziksel özelliklerinden biri de ikiye ayrıldığında meyve etindeki kırağı şeklindeki beyazlığa asit oranının yüksek olması nedeniyle hafif tuzlu ve limonsu aromaya sahiptir. 

Avrupa Birliğinden coğrafi işaret tescili alan diğer ürünler ise; Antep Baklavası / Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Aydın Kestanesi, Milas Zeytinyağı, Bayramiç Beyazı, Taşköprü Sarımsağı, Giresun Tombul Fındığı, Antakya Künefesi, Suruç Narı, Çağlayancerit Cevizi, Gemlik Zeytini, Edremit Zeytinyağı, Milas Yağlı Zeytini, Ayaş Domatesi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ayaş domatesinin Avrupa Birliği (AB) tescili alması ile ilgili, "Kültürel mirasımızın ve zengin tarım çeşitliliğimizin önemli bir parçası olan Ayaş domatesi gibi tescillerimiz, Türk tarımının ve yerel değerlerimizin korunması ve tanıtılması konusundaki kararlılığımızın bir göstergesidir." ifadesini kullandı. 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ayaş domatesinin Avrupa Birliğinden (AB) coğrafi işaret tescili almasını değerlendirerek, "Ankara'mızın gözbebeği ürünü Ayaş domatesi, uluslararası alanda daha tanınır hale gelecek." ifadesini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2112280/ayas-domatesi-abden-cografi-isaret-tescili-aldi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.