Abbas: Yeni Nekbe’ye izin vermeyeceğiz

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "Nekbe'nin tekrarlamasına izin vermeyeceğiz" dedi.
Mevlüt Peker
|
03 Aralık 2023, Pazar - 00:49
Abbas: Yeni Nekbe’ye izin vermeyeceğiz

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ramallah'taki başkanlık merkezinde düzenlenen bir toplantıda konuştu. Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, Abbas, Filistin halkının özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinde kararlı şekilde direnmeye devam edeceklerini vurgulayarak, "Ne pahasına olursa olsun, 1948'deki Filistin Nekbe'sinin tekrarlanmasına izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

ABD'den İsrail'e baskı talebi

Abbas, ABD Başkanı Joe Biden'dan İsrail'e yönelik saldırıları durdurması için baskı yapmasını istedi. Ayrıca, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını yeniden başlattığını ve bu saldırıların Batı Şeria ile Doğu Kudüs'te de devam ettiğini belirtti.

Gazze'deki durum ve İsrail'in saldırıları

Filistin Devlet Başkanı, Gazze Şeridi'ndeki vahşi saldırıların 60 binden fazla insanın can kaybına, yaralanmalarına ve kayıplara yol açtığını; 1 milyon 700 binden fazla insanın zorla yerinden edilerek evsiz bırakıldığını hatırlattı. İsrail'in Batı Şeria ve Kudüs'teki saldırılarını da eleştirerek, bu eylemlerin etnik temizlik ve altyapının tahrip edilmesi gibi faaliyetleri içerdiğini vurguladı.

Uluslararası topluma çağrı

Abbas, İsrail hükümetinin uygulamalarının "faşizmin en uç noktasına" ulaştığını belirterek, uluslararası topluma duruma müdahale etmesi çağrısında bulundu. Ayrıca, birinci önceliğin Gazze'deki saldırıların durdurulması ve insani ihtiyaçların karşılanması olduğunu ifade etti.

Siyasi çözüm ve askeri çözümlerin sonuçsuzluğu

Abbas, tüm siyasi çözüm önerilerinin başkenti Kudüs olan Filistin devletini kapsaması gerektiğini söyledi ve askeri çözümlerin güvenlik, barış veya istikrar getirmediğini belirtti.

Nekbe'nin tarihsel önemi

1948'de İsrail'in kurulmasıyla yaşanan zorunlu göç ve katliamların anısına Filistinliler, bu tarihi "Nekbe" (Büyük Felaket) olarak anıyor. Bu tarihi olay, Filistin halkının mücadelesinde önemli bir yer tutuyor.

http://www.ankaramasasi.com/haber/2112726/abbas-yeni-nekbeye-izin-vermeyecegiz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.