Küresel piyasalarda son durum

Küresel piyasalarda, Noel tatilinden önce varlık azaltma eğilimindeki yatırımcılar ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimi konusundaki belirsizlik nedeniyle negatif bir seyir izlenirken, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı yatırımcıların odak noktasında bulunuyor.
Ersin Küçükbarak
|
21 Aralık 2023, Perşembe - 09:21
Küresel piyasalarda son durum

Geçen haftaki Fed toplantısında "güvercin" sinyallerin ardından, bu hafta Fed yetkililerinin "şahin" tonlu açıklamaları risk iştahını sınırladı. Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, faiz indirimine işaret ederken, analistler Fed'in adımlarının hızlı fiyatlandığını ve beklentilerin hayal kırıklığına neden olabileceğini belirtiyor.

Noel tatili nedeniyle yatırımcıların pozisyonlarını azaltma isteği de piyasalarda etkili olabilir. ABD'den gelecek ekonomik büyüme verileri de piyasalarda oynaklığı artırabilir.

Fed'in faizleri sabit tutma olasılığına karşın, martta faiz indirimine başlama ihtimali yüksek görünüyor. 

ABD'de Conference Board Tüketici Güven Endeksi'nin artışı ve cari işlemler açığındaki azalma, faiz indirimine gerek olmadığına işaret ediyor.

Tahvil piyasalarındaki düşüş eğilimi devam ederken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi temmuzdan bu yana en düşük seviyede bulunuyor.

Dolar endeksi, önceki kapanışın hafif altında seyrederken, altının ons fiyatı artış kaydediyor.

Dün yüzde 0,5 azalan ve 2 bin 30 dolar ile günü kapatan altının ons fiyatı, şu dakikalarda son kapanışına göre yüzde 0,4 artarak  2 bin 37 dolardan işlem görmeye devam ediyor.

Brent petrol beş günlük yükseliş serisini dün yüzde 0,7 azalışla sonlandırdı.

Dün  79,1 dolardan günü tamamlayan brent petrolün varil fiyatı, önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerine çıkarak 79,2 dolardan işlem görüyor.

Öte yandan, dün FedEx hisseleri, şirketin gelir beklentilerini düşürmesi ve finansal sonuçlarının beklenenden düşük gelmesi sonrası yüzde 12'nin üzerinde değer kaybetti.

New York borsasında dün yaşanan düşüş, ABD endeks vadeli kontratlarında negatif bir başlangıca neden oldu.

Avrupa borsalarında ise karışık bir seyir izlendi. İngiltere'de enflasyonun beklenenden hızlı yavaşlaması, FTSE 100 endeksinde risk iştahının artmasına neden oldu.

Asya'da ise Çin hariç negatif bir seyir öne çıktı. ABD'deki düşük risk iştahının Asya'ya etkisiyle teknoloji hisselerinde düşüş yaşandı. Daihatsu Motor'un çarpışma testi manipülasyonu ve araç geri çağırma haberleri, Toyota hisselerinde sert bir düşüşe neden oldu.

Yurt içinde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi satış ağırlıklı bir seyirle günü tamamlarken, bugün TCMB'nin faiz kararı bekleniyor. Politika faizindeki değişiklik yanında, politika metnindeki yönlendirmeler de piyasalarda oynaklığı etkileyebilir.

Dolar/TL dün yükseliş eğilimindeydi ve bugün bankalararası piyasanın açılışında hafif yükselişle işlem görüyor.

TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin beklenti anketine göre, bankanın bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını artıracağı tahmin ediliyor.

Bugün yurt içinde TCMB'nin faiz kararı ve haftalık para ve banka istatistikleri takip edilecek. Yurt dışında ise ABD'de ekonomik büyüme başta olmak üzere yoğun veri gündemi bulunuyor. BIST 100 endeksinin teknik açıdan 7.600 ve 7.500 puanın destek, 7.700 ve 7.770 seviyelerinin direnç konumunda olduğuna dikkat edilmesi gerekiyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler

12.30 İngiltere yıllık konut fiyat endeksi

14.00 Türkiye aralık ayı TCMB faiz kararı

14.30 Türkiye kasım ayı uluslararası rezerv varlıkları ve haftalık para ve banka istatistikleri

16.30 ABD 3.çeyrek GSYH

16.30 ABD aralık ayı Philiadelphia imalat sanayi endeksi ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları

18.00 ABD kasım ayı öncü endeks

http://www.ankaramasasi.com/haber/2115686/kuresel-piyasalarda-son-durum
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.