Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

Küresel piyasalarda, dün ABD'de enflasyonun beklentileri aşmasına rağmen ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine haziranda başlayabileceği beklentilerinin değişmemesi, pozitif bir seyir izleniyor.
Kaynak:AA
|
13 Mart 2024, Çarşamba - 09:22
Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), şubatta aylık bazda beklentiler dahilinde yüzde 0,4 artarken, yıllık bazda yüzde 3,2 yükselerek piyasa tahminlerini aştı.

Dün açıklanan enflasyon verilerine rağmen, Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz indirimine işaret etmesi, yatırımcıları etkiledi. Powell'ın, faiz indirimlerine "bu yılın bir noktasında" başlanabileceğine yönelik açıklamaları, enflasyonun üzerindeki etkisiyle öne çıktı.

Çekirdek TÜFE de şubatta aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 3,8 artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Enflasyon verileri sonrasında para piyasalarında, Fed'in faiz indirimine başlama olasılığının mayıs ayında yüzde 15, haziranda ise yüzde 66 olduğu fiyatlandı.

Analistlere göre, tüketici enflasyonu ardından yarın açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve gelecek haftaki Fed toplantısı önemli olacak. Fed'in faizlerini sabit tutması beklenirken, bu durum piyasalara etki edebilir.

Dün ABD'de gerçekleşen ihalelerin ardından 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,16'ya çıkarken, altının ons fiyatı üst üste 9 işlem gününde yükselerek dün yüzde 1,1 düşüşle 2 bin 158 dolardan kapandı.

Dolar endeksi, önceki kapanışının hemen üzerinde 102,9 seviyesinde bulunurken, Brent petrolün varil fiyatı ise ABD'de petrol stoklarının azalmasıyla birlikte 82,3 dolara yükseldi.

Kripto para piyasalarında, Bitcoin dün 73 bin dolara çıkarak zirve yapmasının ardından yüzde 1,5 düşüşle 71 bin 34 dolara geriledi. Bugün ise yüzde 1,5 artışla 72 bin 100 dolarda bulunuyor.

Amerika'da devam eden ön seçim sürecinde Demokrat Parti'den Joe Biden ve Cumhuriyetçi Parti'den Donald Trump, başkan adaylığı için gerekli delege sayısına ulaştı.

New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 1,12, Nasdaq endeksi yüzde 1,54 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,61 değer kazanarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışlarını gerçekleştirdi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne de pozitif bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında dün alıcılı seyir hakim olurken, bugün İngiltere'de büyüme ve diğer veriler takip edilecek.

İngiltere'de işsizlik oranı ocakta yüzde 3,8'den 3,9'a çıkarken, Almanya'da şubatta enflasyon beklentiler dahilinde gerçekleşti.

AB üyesi ülkelerin maliye bakanları, Kristalina Georgieva'nın bir dönem daha Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanı olmasını destekledi.

Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 1,23, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,84 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,02 değer kazanarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışlarını gerçekleştirdi.

Asya pay piyasalarında karışık bir seyir öne çıkarken, Japonya'da Toyota'nın işçi sendikasının talebini kabul etmesi, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) faiz artırımına yakın olduğuna dair beklentileri destekledi. Ancak, bu durum Japon yeninin dolar karşısında değer kazanmasına ve pay piyasalarında aşağı yönlü baskı oluşturmasına neden oldu.

Dolar/yen paritesi dün BoJ Başkanı Kazuo Ueda'nın temkinli açıklamalarının ardından yüzde 0,5 artarak 147,7 seviyesinden günü tamamlarken, bugün yüzde 0,1 azalışla 147,5 seviyesinde dengelendi.

Çin'de, Country Garden'ın tahvil ödemelerini kaçırması risk iştahını düşürdü. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 değer kaybederken, Hong Kong'da Hang Seng ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,4 artış kaydetti.

Yurt içinde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dün yüzde 0,69 değer kaybıyla 9.069,03 puandan kapandı.

Dolar/TL, dün yükseliş eğiliminde bir seyir izleyerek günü önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 32,0681 seviyesinden tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 32,0910 seviyesinden işlem gördü.

Analistlere göre, bugün yurt içinde veri gündemi sakin olacak, yurt dışında ise İngiltere'de büyüme, sanayi üretimi ile dış ticaret dengesi ve Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi verileri takip edilecek. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.000 ve 8.900 seviyeleri destek, 9.100 ve 9.200 puan ise direnç konumunda bulunuyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 İngiltere ocak ayı GSYH

10.00 İngiltere ocak ayı sanayi üretimi

10.00 İngiltere ocak ayı dış ticaret dengesi

13.00 Euro Bölgesi ocak ayı sanayi üretimi

http://www.ankaramasasi.com/haber/2128935/kuresel-piyasalar-pozitif-seyrediyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.