Küresel piyasalarda negatif seyir

Küresel piyasalarda son günlerdeki gelişmeler dikkat çekici. ABD'de tüketici ve üretici enflasyon oranlarının beklentilerin üzerinde gelmesiyle birlikte, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine başlama zamanlaması konusunda endişeler arttı. Bu da piyasalarda risk iştahını azalttı.
Ersin Küçükbarak
|
15 Mart 2024, Cuma - 09:28
Küresel piyasalarda negatif seyir

 Özellikle, ABD'de açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) şubat ayında tahminlerin üzerinde artış gösterdi.

ÜFE, şubatta aylık bazda %0,6 ve yıllık bazda %1,6 artarak beklentileri aştı. Aynı dönemde çekirdek ÜFE de aylık bazda %0,3 ve yıllık bazda %2 artış kaydederek piyasa beklentilerini geride bıraktı. Bu durum, analistlerin Fed'in faiz indirimlerine başlama olasılıklarının zayıfladığına dair değerlendirmeler yapmasına neden oldu.

Önümüzdeki günlerde Fed'in politika faizine ilişkin belirlemeleri ve üyelerin beklentilerini yansıtan "dot plot" grafiğinin takip edilmesi bekleniyor. Ayrıca, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizinde yaşanan artışlar ve dolar endeksindeki dalgalanmalar da piyasalardaki belirsizliği artırıyor. 

Altının ons fiyatı dün yüzde 0,6 değer kaybederek günü 2 bin 162 dolardan kapatmıştı.  Şu dakikalarda önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerine çıkan altının onsu 2 bin 165 dolar oldu.

Petrol fiyatlarındaki hareketlilikte, İsrail-Filistin çatışması ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi faktörler etkili olurken, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) 2024 için arz açığı öngörmesi Brent petrolün varil fiyatını yükseltti. Dün fiyatı yüzde 1,4 artan brent petrol 85,2 dolarla son 4 ayın en yüksek seviyesini test etmişti. Brent petrolün varili şu sıralarda 84,8 dolardan alıcı buluyor.

Kripto para piyasalarında ise Bitcoin, ABD'de ÜFE verisinin beklentileri aşmasıyla birlikte değer kaybetti. Özellikle, son 5 gün içinde rekorlar kıran Bitcoin, 67.000 dolara kadar geriledi.

Diğer yandan, Avrupa'da ECB'nin faiz politikası ve Fed'e paralel olarak Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyelerinin söylemleri piyasalarda yakından takip ediliyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rusya'ya ilişkin yaptığı açıklamalar ve ECB üyelerinin faiz indirimi beklentileri Avrupa borsalarında dalgalanmaya neden oldu.

Asya'da, Çin Merkez Bankası'nın faiz oranlarında değişiklik yapmaması ve Japonya'da Maliye Bakanı Shunichi Suzuki'nin ülkenin deflasyondan çıktığını belirtmesi piyasalarda etkili oldu.

Türkiye'de ise Borsa İstanbul'da yaşanan düşüş ve dolar/TL'deki dalgalanmalar dikkat çekiyor. BIST 100 endeksi %0,30 değer kaybederken, dolar/TL 32,2110 seviyesinden işlem görüyor.

 BIST 100 endeksinde 8.800 ve 8.700 seviyeleri teknik destek, 8.900 ve 9.000 puan direnç konumunda olarak değerlendiriliyor..

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler 

10.00 Türkiye mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi

10.00 Türkiye ocak ayı özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu

15.30 ABD mart ayı New York Fed imalat sanayi endeksi

16.15 ABD şubat ayı sanayi üretimi

16.15 ABD şubat ayı kapasite kullanım oranı

17.00 ABD mart ayı Michigan Tüketici Güven Endeksi

http://www.ankaramasasi.com/haber/2129276/kuresel-piyasalarda-negatif-seyir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.