Küresel piyasalar PMI verilerine odaklandı

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine ilişkin belirsizliklerin devam etmesi, yatırımcıların temkinli davranmasına neden olurken, bugün dünya genelinde hizmet sektörü ve bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri takip ediliyor.
Ersin Küçükbarak
|
05 Mart 2024, Salı - 09:25
Küresel piyasalar PMI verilerine odaklandı

Teknoloji şirketlerindeki yükselişe rağmen, ABD istihdam verilerinin açıklanmasının öncesinde yatırımcılar çekingen davranıyor. Analistler, ABD istihdam verilerinin iş gücündeki bir yumuşamayı göstermesi durumunda, Fed'in faiz indirimine yılın ilk yarısında başlama olasılığının artabileceğini ifade ediyor.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın Kongre'deki sunumunun yatırımcıların odak noktasında olduğunu belirten analistler, Powell ve diğer Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmelerinin de dikkatle izlendiğini söylüyor.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, politika faiz oranının indirilmesi için enflasyonun daha fazla düşmesi gerektiğini belirtirken, bu yıl içinde iki çeyrek puanlık faiz indirimi beklediğini açıkladı.

Para piyasalarında, Fed'in 20 Mart toplantısında faizi sabit tutmasına kesin gözüyle bakılırken, ilk faiz indirim olasılığı mayısta yüzde 22, haziranda ise yüzde 65 olarak fiyatlanıyor.

Bu gelişmelerin ardından ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, günü 3 baz puan artışla yüzde 4,22 seviyesinde tamamlarken, altının ons fiyatı dün yüzde 1,6 artarak 2 bin 117 dolara yükseldi.

Brent petrolün varil fiyatı ise bugün yüzde 0,3 azalışla 82,4 dolardan işlem görüyor. Kripto para piyasalarında ise Bitcoin'in fiyatı, spot Bitcoin borsa yatırım fonlarına (ETF) ilginin devam etmesiyle 68 bin dolara çıkarak 8 Kasım 2021'de gördüğü 69 bin dolarlık zirveye yaklaşıyor.

AB, ABD firması Apple'a müzik uygulamalarının dağıtımında hakim konumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle 1,8 milyar avro para cezası verirken, şirketin hisse fiyatı yüzde 2,5 değer kaybıyla günü tamamladı.

Dün New York borsasında, Nasdaq endeksi yüzde 0,41, S&P 500 endeksi yüzde 0,12 ve Dow Jones endeksi de yüzde 0,25 azalış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne de negatif bir seyirle başladı.

Avrupa borsalarında dün Fransa hariç negatif seyir hakimken, bugün bölge genelinde açıklanacak hizmet sektörü ve bileşik PMI ile Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri takip ediliyor. Analistler, ABD istihdam raporu ve Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı ile ECB Başkanı Christine Lagarde'ın konuşması öncesinde risk iştahının düşük seyrettiğini ifade ediyor.

Enflasyon ve resesyon endişelerinin yoğun yaşandığı Avrupa'da, bugün açıklanacak verilerin bölge ekonomisindeki gidişata ilişkin önemli ipuçları vereceği bekleniyor.

AB ülkeleri, doğal gaz tüketimini gelecek kış dönemi için yüzde 15 azaltma uygulamasını bir yıl daha uzatırken, İsviçre Merkez Bankası pozitif faiz oranlarına geçişin etkisiyle 3,2 milyar İsviçre frangı (3,62 milyar dolar) zarar açıkladı. ECB, Almanya Merkez Bankası ve Hollanda Merkez Bankası da geçen yıl zarar açıklamıştı.

Alman Ekonomi Enstitüsü, ABD eski Başkanı Donald Trump'ın yeniden seçilmesinin Almanya'nın Gayri Safi Yurt içi Hasılasını yüzde 1,2 düşürebileceğini bildirdi.

Dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,55, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,11 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,07 değer kaybederken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,28 arttı. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne de negatif bir seyirle başladı.

Asya pay piyasalarında karışık bir seyir görülürken, Çin Kongresinden gelecek haber akışı önem taşıyor. Çin Ulusal Halk Kongresi ile Çin Halk Siyasi Danışma Konferansının eş zamanlı genel kurul toplantıları, ülkenin ekonomi stratejisi ve hedefleri ile iç siyaset ve dış politika önceliklerini belirleme açısından kritik önem taşıyor. Analistler, Çin'in ekonomiyi desteklemek için teşvik paketleri açıklayabileceği beklentisinin arttığını ifade ediyor.

Bugün Japonya'da açıklanan verilere göre, enflasyonun yıllık bazda yüzde 2,5 ile beklentilere uygun gerçekleşmesi, Japonya Merkez Bankasının negatif faiz politikasının sona erdiği öngörülerini destekliyor.

Japonya'da hizmet sektörü PMI beklentileri aşarken, Çin'de Caixin hizmet sektörü PMI tahminlerin altında kaldı. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,7 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 artarken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,6 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2,2 düşüş kaydetti.

Yurt içinde dün Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,08 değer kaybıyla 8.907,65 puandan tamamladı.

Dolar/TL, dün alıcılı bir seyir izleyerek günü önceki kapanışının yüzde 0,6 üzerinde 31,5719'dan tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 31,6060 seviyesinden işlem görüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün katıldığı bir TV programında, "KDV, kurumlar ve gelir vergisi oranlarında genel bir artış olmayacak. Motorlu taşıtlar vergisine ilişkin yeni bir düzenlemeyi aklımızın ucundan bile geçirmedik." dedi. Şimşek, piyasaları tedirgin edecek bir adım atmayacaklarını vurgulayarak, "Şu an itibarıyla borsaya ya da başka bir alana yönelik piyasayı bozacak herhangi bir vergi düzenlemesi gündemimizde değil." şeklinde konuştu.

Analistler, bugün yurt içinde reel efektif döviz kuru, dünya genelinde ise hizmet sektörü ve bileşik PMI ile Avro Bölgesi'nde ÜFE ve ABD'de fabrika siparişleri verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.800 ve 8.700 seviyelerinin destek, 9.000 ve 9.100 puanın direnç konumunda olduğunu ifade etti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler:

11.55 Almanya şubat ayı hizmet sektörü ile bileşik PMI

12.00 Euro Bölgesi şubat ayı hizmet sektörü ile bileşik PMI

12.30 İngiltere şubat ayı hizmet sektörü ile bileşik PMI

13.00 Euro Bölgesi ocak ayı ÜFE

14.30 Türkiye şubat ayı reel efektif döviz kuru

17.45 ABD şubat ayı hizmet sektörü ile bileşik PMI

18.00 ABD ocak ayı fabrika siparişleri

http://www.ankaramasasi.com/haber/2127831/kuresel-piyasalar-pmi-verilerine-odaklandi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.