Uzmanlar 'çöl tozu'na karşı uyardı

Meteoroloji uzmanları, Türkiye'nin önümüzdeki 2 gün boyunca çöl tozu taşınımıyla karşı karşıya kalacağını açıkladı. Özellikle Niğde gibi illerde toz seviyesinin 250'nin üzerine çıkması halinde maske kullanımı öneriliyor.
Afife Kaya
|
26 Mart 2024, Salı - 22:17
Uzmanlar 'çöl tozu'na karşı uyardı

Türkiye, yeni haftaya Kuzey Afrika'dan taşınacak olan çöl tozunun etkisi altına girmeye hazırlanıyor. Meteoroloji uzmanları, halkı önlem almaları konusunda uyarırken, toz bulutlarının etkisinin 2 gün boyunca devam edeceği söyleniyor.

CNN Türk yayınında konuşan Meteoroloji Danışmanı Orhan Şen, Türkiye'ye çöl tozunun Suriye üzerinden ve Sahra Çölü'nden iki farklı yoldan geldiğini belirtti. Şen, "Bugün olmasa da yarın toz taşınımı bekleniyor." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Orhan Şen, özellikle toz taşınımı beklenen illerde halkın dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak, "Buradaki değer 250'nin üzerine çıkarsa maske takılması gerekiyor. Yağan tozu teneffüs yoluyla almamamız lazım" dedi. Uzmanlar, maske takılmasının önemli olduğunu belirtiyor.

Sahra Çölü üzerinden gelen çöl tozunun yurdun batısında çamur şeklinde yağışlara sebep olabileceğini ifade eden uzmanlar, bu durumun toprak için faydalı olduğunu da ekliyorlar. Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İklim Bilim Uzmanı Prof. Dr. Doğan Yaşar, özellikle mart sonuna gelindiğinde çöl tozlarının daha fazla artacağını ve yağışlarla birlikte kırmızı çamur oluşabileceğini belirtti.

Yaşar, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Dünyada çöller olmazsa yaşam olmaz önce onun altını bir çizelim. Çünkü dünyayı besleyen ana gübre çöl tozlarıdır. Kırmızı çamur demir demektir ve o ne kadar fazla yağarsa o kadar çok verimli bir yıl geçiririz."

http://www.ankaramasasi.com/haber/2131031/uzmanlar-col-tozuna-karsi-uyardi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.