Küresel piyasalar Fed'e ilişkin beklentilerle pozitif seyrediyor

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl içinde faiz indirimine başlayacağı beklentilerinin güçlü kalması risk iştahını desteklemeye devam ediyor.
AA
|
07 Mayıs 2024, Salı - 09:16
Küresel piyasalar Fed'e ilişkin beklentilerle pozitif seyrediyor

ABD'de açıklanan makroekonomik veriler piyasaların seyrini etkilemeye devam ediyor.

Geçen hafta açıklanan veriler, ABD'de iş gücü piyasasının yavaşlamaya başladığına dair işaretler göstererek enflasyon endişelerini hafifletirken, Fed'in bu yıl içinde faiz indirimine başlayacağı beklentilerini güçlendirdi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalar, yıl sonuna kadar Fed'in en az bir faiz indirimi yapacağına dair yüksek olasılığı yansıtırken, özellikle eylül ayında bir faiz indiriminin beklenmesi öne çıkıyor.

Fed'in yol haritasına dair ipuçları için banka yetkililerinin açıklamaları yakından takip ediliyor.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, bu yılın başındaki verilerin enflasyonla mücadelede ilerleme kaydedildiğini düşünenleri hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.

Barkin, iş gücü piyasasının güçlü olmasının ekonomide bir resesyon olmadığını gösterdiğini ifade ederken, ancak bu sıkılaşmanın ekonomiyi yavaşlatacağına inandığını belirtti.

New York Fed Başkanı John Williams ise Fed'in bir süre sonra faiz indirimi yapacağını ancak şu an para politikasının "iyi bir yerde" olduğunu dile getirdi.

Analistler, ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceği beklentilerinin yeniden güçlendiğini ve bu durumun pay piyasalarını olumlu etkilediğini belirtti.

Enflasyon endişelerinin azalmasıyla tahvil piyasalarında alıcılı bir seyir gözlenirken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, 9 Nisan'dan bu yana ilk kez yüzde 4,50'nin altında kapandı.

Dolar endeksi 105 seviyesinin üzerinde seyirini sürdürürken, altının ons fiyatı 2.323 dolardan işlem görüyor.

Brent petrolün varil fiyatı dün hafif bir artış gösterdikten sonra yeni günde 83,3 dolarda dengelendi.

Analistler, İsrail ile Filistin arasındaki ateşkes görüşmelerinin yatırımcılar tarafından yakından takip edildiğini belirterek, petrol fiyatları üzerindeki etkisinin önemli olabileceğini ifade etti.

Dün, New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 1,19, S&P 500 endeksi yüzde 1,03 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,46 artış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne hafif bir artışla başladı.

Avrupa borsalarında da pozitif bir seyir görülürken, Almanya ve Avro Bölgesi'nde açıklanan hizmet sektörü PMI verileri güçlü aktiviteye işaret etti.

Avrupa Merkez Bankası'nın 6 Haziran'daki toplantısında faiz indirimine gitme olasılığı ise yüksek görülüyor.

Dün, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,96, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,49 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 1,06 artış kaydetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne de olumlu bir seyirle başladı.

Asya'da ise pay piyasaları karışık bir seyir izliyor.

Japon yenindeki gelişmeler yatırımcıların dikkatini çekerken, Japonya'nın döviz yetkilisi Masato Kanda, hükümetin dövize müdahale etmesine gerek olmadığını belirtti.

Dolar/yen paritesi şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,4 üzerinde 154,54 seviyesinde bulunuyor.

Çin'de ise hükümetin gayrimenkul sektörüne destek verme çabaları izlenmeye devam ediyor.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,3, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 2 yükselirken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,6 düşüş yaşadı.

Yurt içinde ise dün satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi günü önceki kapanışa göre hafif bir düşüşle tamamladı. Dolar/TL ise hafif bir gerileme yaşadıktan sonra sabah saatlerinde 32,2910 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

BIST 100 endeksinde 10.300 ve 10.400 seviyeleri direnç, 100.200 ve 10.100 puan destek konumunda değerlendiriliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

09.00 Almanya mart ayı fabrika siparişleri

09.00 Almanya mart ayı dış ticaret dengesi

12.00 Euro Bölgesi mart ayı perakende satışlar










http://www.ankaramasasi.com/haber/2137171/kuresel-piyasalar-fede-iliskin-beklentilerle-pozitif-seyrediyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.