Yeni koronavirüs ile ilgili merak edilenler

İngiltere'de mutasyona uğrayarak yüzde 70 daha bulaşıcı hale gelen koronavirüse "SARS-CoV-2 VUI 202012/01" ismi verildi. Peki yeni virüs ölümcül mü?
Ankara Masası
|
21 Aralık 2020, Pazartesi - 19:35
Yeni koronavirüs ile ilgili merak edilenler
İngiltere’den dünyaya yayılan ve yüzde 70 oranında daha bulaşıcı olduğu belirtilen mutant virüs endişeye neden oluyor. Bu kapsamda, çok sayıda ülke İngiltere ile karşılıklı uçuşları durdururken, "VUI - 202012/01” adlı varyasyonun görüldüğü ülke sayısı da 6'ya yükseldi. Bununla birlikte, mutasyonun corona virüsün vücuda tutunduğu başak proteininde meydana geldiğini belirten bilim insanları, aşıların etkisinin değişebileceği konusunda endişeleniyor.

Bağışıklık sistemi zayıflamış hastalarda görüldü

Varyant alışılmadık derecede yüksek oranda mutasyona uğradı. “VUI - 202012/01” adlı mutasyonu araştıran  Birleşik Krallık Covid-19 Genomics UK Konsorsiyumu (COG-UK) üyeleri, virüsün genetik yapısında meydana gelen "17 değişikliği" ortaya çıkardıklarını söyledi.  

Araştırmacılara göre en olası açıklama ise, mutasyonun bağışıklık sistemi zayıflamış ve virüsü yenemeyen bir hastada ortaya çıkmış olması görünüyor. 

Hangi ülkelerde görüldü?

İngiltere’de ortaya çıkan corona virüsünün daha bulaşıcı yeni varyasyonu şimdiye kadar İngiltere dışında,  İtalya, Hollanda, Danimarka, Belçika, Avustralya ve İskoçya'da tespit edildi. Ardından, Kanada, Almanya, Fransa, Avusturya, Belçika, İsviçre, Fransa, Hollanda gece yarısından itibaren İngiltere ile karşılıklı uçuşları durdurdu.

Mutasyon ölüm riskini arttırdı mı?

Bununla birlikte, İngiltere'nin Baş Tıbbi Sorumlusu Chris Whitty, ülkenin güneydoğusunda keşfedilen yeni varyantın yüzde 70'e kadar daha fazla nulaşıcı olabileceğini ve R değerini (temel bulaşıcılık katsayısı)  0,4 veya daha fazla oranda artırabileceğini söyledi. Ancak, "VUI - 202012/01”e ilişkin iimdiye kadarki veriler göz önüne alındığında, ciddi hastalık  veya ölüm riskini artırdığı görülmüyor.

Mutasyon aşı çalışmalarını etkileyecek mi?

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, "Aşıların yeni tür üzerinde de aynı şekilde etkili olacağını söyleyebiliriz" dedi. Alman devlet kanalı ZDF'ye konuşan Spahn, Avrupa Birliği'ndeki uzmanların, Covid-19 aşılarının İngiltere'de hızla yayılan corona virüsün mutasyona uğramış yeni türüne karşı da etkili olacağına inandıklarını belirtti. Ancak, bilim insanları, Alman Sağlık Bakanı kadar kesin çizgilerle konuşmuyor. 

http://www.ankaramasasi.com/haber/462411/yeni-koronavirus-ile-ilgili-merak-edilenler
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.