Bakan Koca, AstraZeneca aşısı hakkında haklı çıktı

Aralık ayında AstraZeneca aşısı hakkında 'ucuz ama güvenli değil' diyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, Avrupa ülkelerinin koronavirüs aşısının kullanımı durdurmasının ardından haklı olduğu ortaya çıktı.
Ankara Masası
|
16 Mart 2021, Salı - 19:01
Bakan Koca,  AstraZeneca aşısı hakkında haklı çıktı

Koronavirüse karşı İngiltere'de geliştirilen AstraZeneca aşısını, kanda pıhtılaşmaya yol açtığı gerçekçesiyle kullanımını durduran Avrupa ülkesi sayısı 21'e yükseldi.

Avrupa'daki bu gelişmelerin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın aralık ayındaki açıklamaları yeni gündem oldu.

Güvensiz olduğunu vurguladı

Bakan Fahrettin Koca, Aralık ayında "Moderna ve AstraZeneca aşısını neden alamadık?" sorusuna AstraZeneca aşısının güvensiz olduğunu belirterek  "Moderna yurt dışına vermiyor. AstraZeneca vermek istiyor. Almaktan yana olmadım. Bekletiyorum. Vatandaşıma, 'Yüzde yüz güvenebilirsiniz. Ben de yaptırmak istiyorum' diyebileceğim bir aşı olma noktasında, daha emin değil dünya. Uzun vadeli bağışıklık sonuçlarını bilmiyoruz. Erken dönem başarı sonuçlarını dünya göremedi." diye cevap vermişti.

Hangi ülkeler kullanımını durdurdu?

Bakan Koca'nın kullanımına izin vermediği, AstraZeneca' aşısının kullanımı şu ana kadar, İrlanda, Norveç, Endonezya, Avusturya, İzlanda, Lüksemburg, Litvanya, Romanya, Hollanda, Bulgaristan, İtalya, Portekiz, İspanya, Danimarka, Fransa ve Almanya'da geçici olarak durduruldu.

Neden durduruldu?

Durdurma gerekçesi; aşının kanda pıhtılaşma yaratıp derin damar tıkanıklığı ve Akciğer Embolisi gibi hastalıkların riskini artırıyor olabileceği kuşkusu. AstraZeneca firmasıysa, söz konusu vakalarla aşı arasında doğrudan bir bağlantının bulunmadığını vurguluyor. Firma, bu oranın, söz konusu şikâyetlerin normal nüfusta görülme oranından yüksek olmadığını vurguladı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/655315/bakan-koca-astrazeneca-asisi-hakkinda-hakli-cikti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.