Ayfer Ayaz'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması

CHP Ankara İl Kadın Kolları Başkanı Ayfer Ayaz, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine tepki göstererek “İstanbul Sözleşmesi kırmızı çizgimizdir. İstanbul Sözleşmesi kalacak siz gideceksiniz.” dedi.
Ankara Masası
|
02 Nisan 2021, Cuma - 14:31
Ayfer Ayaz'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması

CHP Ankara İl Kadın Kolları üyelerinin İstanbul Sözleşmesi’nin feshine yönelik tepkileri devam ediyor. Dün il başkanlığı binası önünde toplandıktan sonra Ragıp Düzen parkında oturma eylemi yapan CHP’li kadınların bugünkü adresi Keçiören oldu. Ellerinde “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” yazılı pankartlar taşıyan kadınlar ilçe başkanlığı önünde toplandı.

"İstanbul Sözleşmesi yuva yıkan bir sözleşme değildir"

Burada konuşan CHP Ankara İl Kadın Kolları Başkanı Ayfer Ayaz “İstanbul Sözleşmesi kırmızı çizgimizdir. Cumhuriyet’in ilanından beri birçok kazanımın yanı sıra elde ettiğimiz bu sözleşmeyi elimizden almak istiyorlar. Bizler haklarımızdan vazgeçmiyoruz arkadaşlar.  İstanbul Sözleşmesi kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete karşı devletin yapması gereken hususi bir sözleşmedir. Bu sözleşme 6284’ü uygula, kadını koru, cezai sistemi uygula der. İstanbul Sözleşmesi yuva yıkan bir sözleşme değildir. Kadına karşı uygulanan şiddete gereğini yap der. Şimdi soruyorum, bu sözleşmenin nesinden korktunuz? Neden rahatsız oldunuz? İstanbul Sözleşmesi’ni yalnızca biz kadınların değil erkeklerin de savunması gerektiğine inanıyoruz. Kadınların ölmediği, öldürülmediği hayatın her alanında yer alacağı bir gelecek istiyorum. Tekrar ediyorum İstanbul Sözleşmesi kırmızı çizgimizdir. İstanbul Sözleşmesi kalacak siz gideceksiniz.” dedi.

"Kadınlar AKP döneminde geriye düştü"

Ankara Masası'na konuşan CHP Keçiören İlçe Başkanı Bülent Gündoğan ise “Osmanlı’da hayvanların bile nüfus sayımının yapılıp, kadınların insan yerine konulup sayılmadığı köhnemiş bir imparatorluktan, omuz omuza verilen bir kurtuluş mücadelesi ile birlikte, yeni kurulan genç ve modern Cumhuriyetimiz ile kadınlar kadın hakları konusunda ciddi ivmeler kazanmıştır. 1934’de dünyada ilk defa seçme seçilme haklarının verilmesi, miras hukuku konularında, dünyanın ilk savaş pilotunun Türk olması gibi alanlarda, Türk kadınları dünyanın diğer kadınlarına göre çok büyük ivmeler kazanmıştır. Ancak günümüzde AKP iktidarı ile birlikte kadınlar, hak ettikleri saygın konumdan dünyadaki diğer kadınlara göre çok daha geri noktalara düştüler. Günümüzde yaşadığımız kadına karşı şiddet, kadın ölümleri ve kadının toplumsal hayatta, eğitimde, iş hayatında geri bırakılması maalesef bugün sistematik olarak AKP iktidarı tarafından yapılan uygulamaların sonucu olarak karşımıza çıkıyor.” şeklinde konuştu.

"Bugün geldiğimiz süreç son derece dramatiktir"

Açıklamaların ardından CHP’li kadınlar araçlarla Altındağ ilçe başkanlığı binasına geçti. Burada konuşan CHP Altındağ İlçe Başkanı Ali Ergin ise "Öncelikle şunu ifade etmek isterim,  İstanbul Sözleşmesi diğer adıyla Avrupa Konseyi Sözleşmesi, 2011 yılında AKP iktidar olduğu bir dönemde, Sayın Cumhurbaşkanının olduğu bir dönemde kabul edildi. Türkiye ilk imza atan ülkelerden birisidir. Hatta yürürlüğe girmesi açısından da Avrupa’da elini çabuk tutan ilk imza atan ülkelerden birisidir. 2014 yılında da bu sözleşme yürürlüğe kondu. Birçok devlet sözleşmeyi daha sonraki yıllarda yürürlüğe konmuştu. Yani Türkiye bütün süreçlerden geçti. Bugün geldiğimiz süreç gerçekten son derece dramatiktir. Türkiye’de kadın cinayetlerinin bu kadar arttığı, yükseldiği bir ortamda, bu sözleşmeden çekilmek, en başta Türk kadınlarına yapılan büyük bir haksızlıktır. Şu anda kadınlar savunmasızdır. Halbuki bu sözleşme kadına karşı şiddetin önlenmesini, aile içi şiddetin önlenmesi ve bu konuda mağdur olan insanların, kadınların, çocukların korunabilmesi için hükümetlerin acil önlem alması, bununla ilgili yasal düzenlemeler yapmasını ifade ediyor. Şiddete uğrayan kadınlarımız, istismara uğrayan kadınlarımız, çocuklarımız içindir.  AKP’nin bugün her alanda, her konuda Türkiye demokrasisini geriye götüren çabaları kadın meselesinde de yeniden gündeme gelmiştir. Bunu asla kabul etmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi uluslararası bir sözleşmedir. Bize göre İstanbul Sözleşmesi hala yürürlüktedir. İstanbul Sözleşmesi yaşatır." ifadelerini kullandı.

http://www.ankaramasasi.com/haber/688056/ayfer-ayazdan-istanbul-sozlesmesi-aciklamasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.