NASA'dan tarihi hamle! Mars'da ilk kez helikopter uçurdu

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Perseverance görevi kapsamında Mars’ta Ingenuity isimli minyatür bir helikopter uçurmayı başardı.
Büşra Bayrak
|
19 Nisan 2021, Pazartesi - 15:01
NASA'dan tarihi hamle! Mars'da ilk kez helikopter uçurdu

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Mars'a gönderdiği minyatür helikopter Ingenuity (Maharet), beklenen uçuşunu gerçekleştirdi. 

Uçuşun öncelikli amacı, bu teknolojinin başka bir gezegende çalışabildiğini göstermek.

Helikopter Mars'ta başarılı bir şekilde kalkış ve iniş yaptı. Böylece tarihte ilk kez, motorlu bir hava aracı bir diğer gezegende kontrollü bir uçuş yaptı.

NASA ekibi, helikopterin uçuşunun başarıyla gerçekleştiği haberini alınca büyük bir sevinç yaşadı. 

Ne olmuştu?

Yaklaşık 1,8 kilogram ağırlığındaki helikopter, 18 Şubat'ta Mars'taki Jezero Krateri'ne inen Perseverance adlı uzay aracıyla taşınmıştı. Helikopterin 11 Nisan'da yapılması planlanan uçuşu, bir yazılım hatası nedeniyle ertelenmişti. NASA, bugünkü uçuş için de "Başarılı olamayabilir, yeniden deneyeceğiz" açıklaması yapmıştı.

Helikopterin ilk uçuş denemesinde yerden üç metre yükselip 30 saniye havada kaldıktan sonra inmesi, sonraki uçuşların daha karmaşık hale getirilmesi planlanıyordu. Zira uçuşun öncelikli amacı, söz konusu teknolojinin bir başka gezegende çalışabildiğini göstermek.

http://www.ankaramasasi.com/haber/719870/nasadan-tarihi-hamle-marsda-ilk-kez-helikopter-ucurdu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.