ASKİ endüstriyel atık su ve kaynak sularında denetim gerçekleştirdi

Ankara Büyükşehir Belediyesi Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi, doğa ve çevreyi korumak için başkentte hizmet veren endüstriyel kuruluşların atık su numunelerini alarak denetimlerde bulunuyor.
Büşra Bayrak
|
14 Ağustos 2020, Cuma - 14:57
ASKİ endüstriyel atık su ve kaynak sularında denetim gerçekleştirdi

ASKİ Genel Müdürlüğü, ayrıca baraj havzaları ve yüzey suları için sahada kaynağında denetim gerçekleştiriyor. Bu kapsamda yapılacak analiz çalışmalarıyla kentin kaynak sularının korunması ve kirliliğin önlenmesi amaçlanıyor.  

Endüstriyel kuruluşların faaliyetleri sonucunda oluşan atık suları sektör tablolarına göre inceleyen ASKİ, altyapı sistemini kullanan işletmelerden belirli aralıklarla aldığı örneklerle atık suların deşarj standartlarına uygunluğunu yakından takip ediyor.

Personele eğitimler veriliyor

 “Numunelerin alınması ve analize hazırlanması” işlemlerinin standartlara uygun şekilde yapılabilmesi için teknik personeline yönelik teorik ve uygulamalı eğitim düzenlediklerini belirten ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Baran Bozoğlu, şu bilgileri verdi:

  “Personelimize numune alma ve denetim tutanağının düzenlenmesi, numune alma programlarının tasarımı, numune alma teçhizatı, numune kaplarının seçilmesi, numunelerin muhafazası, ilgili güvenlik kuralları, numunelerin soğutulması,  dondurulması ve koruyucu madde ilave edilmesi gibi birçok konuda teorik ve uygulamalı şekilde bilgi verildi. Usulüne uygun şekilde alınmamış bir numune, en gelişmiş cihazlarla, en duyarlı yöntemlerle analiz edilse bile yanlış yargılara neden olabilir. Bu durum da ülke kaynaklarının, emek ve zamanın ne yazık ki boşa harcanmasına yol açar.”

Başkent’in suyuna kaynağında denetim

ASKİ Genel Müdürlüğü, başkente içme ve kullanma suyu sağlayan baraj havzaları ile barajları besleyen yüzey sularının kaynağında denetlenmesi için özel izleme çalışması başlattı.

Çalışma kapsamında baraj ve barajlara akan derelerden her hafta sonu numune alınarak analizleri yapılacak. Bu çalışma sayesinde Başkent’in su kaynakları, ASKİ’nin içme suyu arıtma tesislerine girmeden önce kaynağında da kontrol edilmiş olacak.

Kurtboğazı Barajı analiz edildi

ASKİ Genel Müdürlüğü Çevre Koruma ve Su Havzaları Dairesi personeli ilk kez geçtiğimiz günlerde azami su hacmi 92 milyon metreküp olan Kurtboğazı Barajı’nda özel ekipmanlarla bir denetim gerçekleştirdi.

Su kalitesine yönelik ölçüm yapılan barajdan ve Kurtboğazı Barajı’nı besleyen Bahtılı, Mera, Kınık, Pazar, Uzunöz, Bostan, Kayıcık, Batak, İğmir, Kirazlı, Eneğim ve Karaboya derelerinden numune alınarak ASKİ laboratuarlarında incelendi.

 Kurtboğazı Barajı’nda yapılan kaynağında denetim çalışması sonrası ilk tespitlere göre barajın klor değerinin oldukça iyi bir seviyede olduğu ortaya çıktı. ASKİ ekipleri, her hafta sonu bir barajı su kalitesi yönünden incelemeye devam edecek.

 Olası kirlilik azaltılacak

Ankara’da musluklardan akan şebeke suyu ASKİ Genel Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenip analiz sonuçları kamuoyuyla paylaşılacak.

  Çalışmalara ilişkin bilgi veren Bozoğlu, “İçme suyu arıtma tesislerine giden baraj sularının kalitesi Ankaralıların içtiği suyu doğrudan etkileyen bir konu. Kaliteli su arıtma tesisinin verimini arttırır. Bu nedenle de baraj ve havzalardaki suyu kontrol ediyoruz. Bu çalışma ile baraj ve havzalarımızdaki olası kirlilik de azaltılacak. Su kaynaklarımızda meydana gelen olası bir kirlilik durumunda idari, hukuki ve teknik çalışmalar gecikmeden yapılacak” diye konuştu. 



http://www.ankaramasasi.com/haber/75313/aski-endustriyel-atik-su-ve-kaynak-sularinda-denetim-gerceklestirdi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.