Tarih yüklü “Pazar Köyü”

"Ankara'da Görülmesi Gereken 100 Mekan" adlı programımız kapsamında ikinci durağımız Pazar Köyü. Geçmişi Kızılcahamam’dan da önceye dayanan Pazar Köyü, yaşayan bir tarih.
Zeliha Demirci
|
21 Ağustos 2020, Cuma - 13:08
Tarih yüklü “Pazar Köyü”

Kızılcahamam’a bağlı Pazar Köyü, Ankara’ya 61 km uzaklıkta bulunan ve mutlaka görülmesi gereken tarihi bir köy. Kızılcahamam’dan önce ilçe merkezi olan Pazar köyü, Hititler başta olmak üzere birçok Anadolu medeniyetinin yerleşim yerlerinden biri olmuş.

 Pazar Köyü, Selçuklu döneminde ticaretin merkezi haline gelmiş. Dünya Savaşı esnasında mahalle nüfusunun büyük bir kısmı savaşa katılmış ve şehit düşmüş. Bu dönemin ardından Milli Mücadele yıllarında da geride kalan yetişkin erkek nüfus cepheye taşınmış.

Şimdilerde huzur dolu atmosferi ile dikkat çeken Pazar Köyü, tarihi evlerinin oluşturduğu özgün yapısıyla turistlerin uğrak yerlerinden biri.

 Ayrıca bölgede Roma döneminden kalma bir hamam da mevcut.

Pazar Köyü’ndeki en önemli yapıt ise 19. yüzyıldan kalma bir Roma kilisesi. Söz konusu yapı bugünlerde cami olarak işlevini hala sürdürüyor.

Aynı zamanda doğal güzelliğiyle de büyüleyen Pazar Köyü, girişinde akan Pazar Deresi ile şehirden uzaklaşmak isteyenlerin ve piknikçilerin tercihleri arasında.

Koca bir tarihe ev sahipliği yapan Pazar Köyü, özgünlüğünü koruyan dokusuyla ziyaret edenleri geçmişinde bir yolculuğa çıkarıyor.

Pazar Köyü bir tık ötede…

http://www.ankaramasasi.com/haber/96431/tarih-yuklu-pazar-koyu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.