Ankara’nın harikası “Nallıhan Kuş Cenneti”

"Ankara'da Görülmesi Gereken 100 Mekan" adlı programımız kapsamında yedinci durağımız Nallıhan Kuş Cenneti. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Nallıhan Kuş Cenneti, arkasına aldığı Kız Tepesi’yle Ankara’nın yaşayan bir tablosu.
Zeliha Demirci
|
25 Eylül 2020, Cuma - 16:12
Ankara’nın harikası “Nallıhan Kuş Cenneti”

Ankaraya 130 km uzaklıkta bulunan, tarihi İpek Yolu üzerine kurulmuş Nallıhan Kuş Cenneti, 1959 yılında hizmete giren Sarıyer barajıyla Aladağ çayının birleştiği yerde oluşturulan yapay bir sulak alan ekosistemidir

Barındırdığı kuş yoğunluğu sebebiyle sonradan kuş cenneti adını alan bu bölge ülkemiz için en önemli kuş alanlarından bir tanesidir.

Aladağ çayının, Sarıyer barajına döküldüğü yerde oluşan sazlık, söğüt, kavak, ılgın, bozkır-kayalık alanları, tepelikleri gibi ekolojik karakteri farklı yaşam alanları ve zengin besin varlığıyla Nallıhan Kuş Cenneti, eşi benzeri olmayan güzelliğiyle kuşlara doğal bir barınak olmuş.

425 hektarlık bir alana sahip olan Nallıhan Kuş Cenneti, şimdiye kadar 191 kuş türüne ev sahipliği yapmış. İstanbul ve Çanakkale Boğazlarından gelen kuşların göç yolu üzerinde olan, ilkbahar ve sonbaharda göçmen kuşlarını ağırlayan Nallıhan Kuş Cennetinde bulunan, gözlemevi binası ve gözlem istasyonlarında bu doğal peyzaj güzelliğine daha yakından bakabilirsiniz.

Sulak alanın tam karşısında bulunan Kız Tepesi Nallıhan kuş cennetine bir tablo tasviri veriyor. Jeolojik yapısı nedeniyle çökelme yaşanması ve farklı renklerdeki toprak tabakalarının üst üste gelmesi bu görsel şöleni doğurmuş. Bir diğer adıyla Gökkuşağı tepelerinin kahverengi, sarı ve kırmızı dalgalarıyla oluşturduğu eşsiz manzara bölgeye Ankara’nın harikası unvanını kazandırıyor.

Benzersiz coğrafyasıyla Nallıhan Kuş Cenneti, sükunetin kuş cıvıltıları ile harmanlandığı İpek yolunda sizleri bekliyor.


http://www.ankaramasasi.com/haber/195015/ankaranin-harikasi-nallihan-kus-cenneti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.