AK Parti'de adaylık savaşı! Ankara'da kimin adı öne çıkıyor?

Ersin Küçükbarak
|

Değerli okurlar merhaba.


Bundan sonra her hafta sizlerle bu köşede söyleşeceğiz. En günceli, en merak edileni masaya yatıracağız. Sizlerin görüşlerini de bu pencereden aktaracağız.


TBMM kapalı olsa da siyaset ısınıyor. Biz de Ankara siyasetinde bir ufuk turuyla başlayalım diyoruz.


14 ve 28 Mayıs seçimlerinden Cumhur İttifakı zaferle çıktı.


Bu seçimi kim kazanırsa karşı mahalle karışacaktı.


Nitekim öyle oldu.


Kılıçdaroğlu ismi üzerinde “zoraki” bir uzlaşma sağlayan Millet İttifakı darmadağın oldu.


Özellikle ana muhalefette sular bir türlü durulmuyor.


“CHP Kurultayı’nın zamanlaması nasıl olacak, o kurultay nasıl sonuçlanacak?” soruları belirsizliği artırıyor. CHP kafasını kaldırıp yerel seçimlere odaklanamıyor.



Ancak 31 Mart 2024 giderek yaklaşıyor.


Ak Parti çoktan seçim startını verdi bile. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sokağın nabzını tutacağı, bu kez aday belirlerken kılı kırk yaracağı kesin. 28 Mayıs’ı 31 Mart zaferiyle taçlandırmak istiyor.


Bu süreçte kulisler hareketlenirken aday isimleri de dolaşıma girdi.


İlçe belediye başkanları arasında adının Büyükşehir için anılmasını isteyen de var istemeyen de.


Yani, adaylık gönlünden geçse de ‘ismim yıpranır’ endişesiyle rölantide gitmeyi tercih ediyor kimi başkanlar.


Kimileri de vites yükseltiyor.


AK Parti tarafında aday bolluğu yaşanıyor.


Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan bu aralar ulusal kanallarda kendisini ve hizmetlerini anlatıyor. Görünürlük kazanmak bu noktada önemli. Hem kendi partisine “ben buradayım” mesajı verip hem başkentlilerle bağ kurmak değer taşıyor. Özellikle kazandırdığı eserler sayesinde milliyetçi tabanın gönlünü kazanan Ercan o cümleyi kurmasa da adeta “ben adayım” diyor.


Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz, Belbeton, Belnet gibi üretken belediyecilik örneklerine Belyapı’yı ekliyor. “Benim ilk ve tek göz ağrım Kahramankazan” dese de hizmet ve eser odaklı belediyecilik anlayışı, halkla ve medya ile kurduğu sağlam bağlar O’nu doğal adaylar arasına sokuyor. Mansur Yavaş’a yaptığı muhalefet de Genel Merkez’in gözünden kaçmıyor.


Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, Ak Parti’nin Belediye Meclisi Grupbaşkanvekili olarak ABB başkanı Mansur Yavaş’ı en çok yoran isimlerin başında geliyor. Özellikle sosyal medyada “Tanırsan sevmezsin” etiketiyle muhalefetini somutlaştırıyor. Diğer yandan hayata geçirdiği 174 projeyle adeta “bir sonraki adıma hazırım” mesajı veriyor.



Sessiz sedasız çalışan Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı’nın adının da dillendirildiğini duyuyorum. Müsteşar Yardımcılığı, ABB Genel sekreterliği gibi tecrübelerinden sonra Altındağ’da siyaset derinliği kazanan Balcı’nın medya ayağı eksik görünüyor.


Adı en çok zikredilen isim ise kuşkusuz Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok. Milliyetçi kökenleriyle Cumhur İttifakı bileşenlerinin desteğini almakta zorlanmayacak olan Altınok, bu anlamda Mansur Yavaş karşısında en çok seçilme şansı olan isim olarak takdim ediliyor. “Görevden kaçmam” diyerek Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na göz kırpan Altınok’un da özellikle yerel medya ile bağı neredeyse yok denecek kadar az. Üstelik parti içi diplomasisi de tartışmalı. Kimileri “en çok konuşulanın an az şansı olduğu” yorumunu da yapıyor, bunu da not düşelim. Altınok, Ak Parti Ankara İl başkanı Hakan Han Özcan’ı ziyaret ederek başlangıcı da yaptı.


Önceki dönem aday yapılmayan Mustafa Tuna’nın bu kez hakkının teslim edilmesini isteyenler de var. Tuna, muhalif medyadaki isimler tarafından bile takdir edilen bir isim olarak göze batıyor.


Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve eski Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın isimlerini de atlamayalım. Her ikisini de aday olarak seslendirenler yine milliyetçi oyları toplayabilecekleri noktasından hareket ediyorlar.


Yazıya son noktayı koymadan Ankara’nın 25 yılına damga vuran Melih Gökçek’e de parantez açalım. Bir zamanlar arası limoni denilen Altındağ’daki icraatlarıyla halen takdir edilen Veysel Tiryaki’yi ziyaret ederek bir anda “neler oluyor?” dedirtti. Her zaman yerel siyasette bir aktör olarak etkinliğini sürdüren Gökçek’in adımlarını da hem medya hem halk dikkatle izliyor.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise kuşkusuz her ismi teraziye çıkaracak. Gerek örgütlerin gerek Ankaralının nabzını tutacak. Bu kez işini sağlama alıp kesin kazanacağına inandığı adayın yolunu açacak. Hem Meclis’i hem Kabinesi’ni neredeyse tepeden tırnağa yenileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yepyeni bir isim sahaya sürmesi de sürpriz olmayacak.
Haftaya da CHP cephesini ele alacağız. En içten selam ve saygılarımla…


http://www.ankaramasasi.com/makale/53070/ak-partide-adaylik-savasi-ankarada-kimin-adi-one-cikiyor

Yorumlar (0)