Karamollaoğlu ve Uysal yeni anayasa çağrısı hakkında konuştu

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal yeni anayasa çağrısı hakkında konuştu. Uysal, "Açıkçası merak ediyorum, yürüyüşlerine bakmak lazım." derken Karamollaoğlu, “Anayasa değişikliği iddialarının, Türkiye gündemini değiştirmeye yönelik çalışmalar olduğunun kanaatindeyim.” dedi.
Zeliha Demirci
|
08 Şubat 2021, Pazartesi - 19:13
Karamollaoğlu ve Uysal yeni anayasa çağrısı hakkında konuştu

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu ziyaret etti. Yaklaşık 2 saatlik görüşmenin ardından kameraların karşısına karşına geçen genel başkanlar, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un yeni anayasa çağrılarına yönelik değerlendirmesi sorulan  Gültekin Uysal,  iktidarın hangi teklifleri getireceklerini merak ettiğini belirterek “Üstünü örttükleri bakanları mı yargılansın? Bunu mu teklif edecekler? Bu manada Türkiye'nin derinden nefes almaya ihtiyacı var. Öncelikle böyle bir iklim yok. Bilerek ve isteyerek toplumsal iklimi, siyasal iklimi zehirleyen bir dil kullanacaksınız, öbür tarafta büyük bir ekseriyetle uzlaşmanın icap ettiği bir anayasa meselesini Türkiye'nin gündemine getireceksiniz. Niyetle iradenin çakışmadığını, her meselede olduğu gibi burada da görüyoruz. Türk milleti hiçbir mazeret bırakmayacak ölçüde AK Parti'ye ve Sayın Erdoğan’a süre, imkan ve temsil yetkisi vermiştir. Zaman zaman da anayasayı değiştirebilme gücü kudreti vermiştir." dedi.

" İktidar hangi uzlaşma alanını zorlayarak bunları teklif edecek"

Temkinli bir iyimserlik içerisinde, Türkiye ne teklif edeceklerini beklediğini dile getiren Uysal, "Ama Meclis'teki temsil oranlarına baktığınızda bunun çok kolay olmadığı görülüyor. Diğer siyasi partilerin tutum ve davranışları, ortak bir paydada, demokrasi adalet ortak paydasında zaten bütünleşiyor. İktidar hangi uzlaşma alanını zorlayarak bunları teklif edecek. Açıkçası merak ediyorum, yürüyüşlerine bakmak lazım." şeklinde konuştu. 

Karamollaoğlu: Önce siz anayasaya uyun

"Türkiye’nin anayasa değişikliğinden önce zihniyet değişikliğine ihtiyacı var" diyen Temel Karamollaoğlu, “ Siz mevcut anayasayı bile dikkate almazken şimdi değişiklikler yapsanız ne yazar? Önce bu tavır değişecek. Önce siz anayasaya, kanunlara uyacağınızı bugünkü tavrınızla ortaya koyacaksınız ki yapacağınız anayasa değişikliğinin bir faydası olsun. Bugün iktidarın anayasaya uymadığı çok açık ve net. Onun için zihniyet değişmeden anayasada değişiklik hiçbir mana ifade etmez. İkinci özellik ise yine buradan hareket ederek mecliste anayasayı değiştirecek çoğunluğu olmayan iktidarın bu değişiklik çalışmalarına başlarken muhalefete, ‘gelin birlikte bu işi yapalım’ demesi icap eder. Çünkü kendi tek başına bir değişiklik teklifini meclise getirse geçmez. Bu bilinirken ben muhalefetle irtibat kurmadan bu değişikliği mi meclis gündemine getireceğim? Bir defa iktidar bu mantığından vazgeçmeli. Kendisindeki tekebbür hissini bir kenara bırakmalı. Sırf bir şey yapıyormuş gibi gözükmek yapmak manasına gelmez.” şeklinde konuştu.

"Mecliste gücü olan siyasi partilerin yöneticilerine ‘nasıl bir değişiklik yapalım?’ diye sorulmalı"

Anayasa değişikliği söyleminin sadece Türkiye gündemi değiştirmeye yönelik çalışmalar olduğunu savunan Karamollaoğlu, “Ciddiyet, samimiyet varsa, ilk yapacakları iş, mecliste gücü olan siyasi partilerin yöneticilerini çağırıp ‘nasıl bir değişiklik yapalım?’ diye sormaları. Çünkü anayasa, kanun değildir. Anayasa, bütün görüşlerin ittifak ettiği bir metindir. Mecliste kanunları kolay değiştirebilirsiniz. Bir kanun yanlışsa bir gün sonra değiştirebilirsin ama anayasayı değiştiremezsiniz. Büyük bir çoğunluğa veya en azından referanduma ihtiyaç duyurur. Bundan dolayı ben bunun gündemi değiştirmeye matuf bir girişim olduğu kanaatindeyim.” diye belirtti. 

"Adalet Türkiye’de uygulanmıyor"

Türkiye’nin başta adalet olmak üzere her sahada sıkıntısı olduğunu söyleyen Temel Karamollaoğlu, şu şekilde devam etti:  "Adalet Türkiye’de uygulanmıyor. Bunu kendileri de biliyor. Türkiye'de ekonomi darboğaza girdi içinden nasıl çıkacaklarını bilemiyorlar. Eğitim, sağlıkta problemli. Ben bunları bir kenara bırakıyorum ama dış politikada da gene tıkandılar. Yine Avrupa Birliği türküsü söylüyorlar, Amerika'ya İsrail'e göz kırpıyorlar ama haksızlıklardan da bir türlü vazgeçmiyorlar. Onun için nasıl bugünkü dünyada yer alacaklar belli değil.”

http://www.ankaramasasi.com/haber/578965/karamollaoglu-ve-uysal-yeni-anayasa-cagrisi-hakkinda-konustu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.