Vergi Usul Kanunu sosyal medyayı nasıl etkileyecek?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilen Vergi Usul Kanunu sosyal medya fenomenleri içinde bir takım değişiklikler getirdi. Yapılan değişiklikle birlikte fenomenler bankalar üzerinden hasılat olarak aktarılan tutarın yüzde 15'ini vergi olarak ödeyecek.
Samet Dirican
|
15 Ekim 2021, Cuma - 10:20
Vergi Usul Kanunu sosyal medyayı nasıl etkileyecek?

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen ve yaklaşık 850 bin civarında 'Küçük esnaf' olarak ifade edilen mükellef grubunu ilgilendiren Vergi Usul Kanunu sosyal medya fenomenlerini de yakından ilgilendiriyor.

Fenomenlere yüzde 15 stopaj

Kabul edilen kanun ile birlikte sosyal içerik üreticilerine yönelik vergi düzenlemesi de yapıldı. Buna göre sosyal medya fenomenleri banka hesaplarına aktarılan hasılat tutarı üzerinden yüzde 15 oranında gelir vergisi ile mükellef olacaklar.

Kazanç istisnası getirildi

İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal medya fenomenlerinin elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisna tutulacak.

Bu istisnadan faydalanmak için ise Türkiye'de kurulu bankalardan hesap açılması ve tüm faaliyetlerin bu hesaplar üzerinden yürütülmesi şart koşuluyor.

Bankalar bu hesaplara hasılat olarak aktarılan tutar üzerinden yüzde 15 oranında gelir vergisi alacak.

Mükelleflerin başka alanlardan sağladığı kazançlar bu kanundan yararlanmalarına engel olmayacak ancak istisnaya ilişkin şartların taşınmadığının tespiti halinde eksik tahakkuk etmiş olan vergi, ceza kesilmek suretiyle gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecek.

Yetki Cumhurbaşkanı'nda

Kanunla birlikte Cumhurbaşkanı'na da birtakım yetkiler verildi. Cumhurbaşkanı düzenlemedeki kesinti oranını her bir faaliyet türü için ayrı ayrı sıfıra kadar indirmeye, bir katma kadar artırmak suretiyle de yeniden tespit etmede yetkili olacak.

Ankara Masası

http://www.ankaramasasi.com/haber/1057308/vergi-usul-kanunu-sosyal-medyayi-nasil-etkileyecek
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.