Hilmi Daşdemir'den model açıklaması

Ankara Masası'na konuk olan OPTİMAR Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir, halkın modele değil, ekonomik sonuçlara baktığını söyledi. Daşdemir, seçim anketlerinin gerçeği yansıtmadığı yönündeki iddialara da yanıt verdi.
Ankara Masası
|
13 Aralık 2021, Pazartesi - 13:19
Hilmi Daşdemir'den model açıklaması

OPTİMAR Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir, Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik'in sorularını yanıtladı. 

İki ittifakın da yüzde 50'yi geçemediğine dikkat çeken Hilmi Daşdemir,  AK Parti ve MHP'nin yüzde 47.5'i;  muhalefet blokundaki 6 partinin ise yüzde  50+1'e ulaşamadığını söyledi.

Seçim anketlerinin gerçeği yansıtmadığı yönündeki iddialara yanıt veren Daşdemir, "Bir araştırmacı art niyetli değilse yanılma ihtimali çok sınırlıdır. Belki bir seçimde yanılabilir, ama her seçimde yanılıyorsa bir problem vardır" dedi.

OPTİMAR Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir'in konuşmasından satır başları şöyle:

Halk modele değil, sonuca bakar

"Halk doların getirdiği ekonomik sonuçlarına bakar, model onları çok ilgilendirmez. Belki bir şey anlatabilirsiniz ancak bu da tam olarak modelin üretim modelinin çok daha değerli, üretim ağırlıklı bir ekonomi modelinin en temel kural olduğunu söyleyebiliriz ama netice anlamında bu sürece geç başladığımızı gösteriyor."

Asgari ücret zam yapılsa da yetmez

"Asgari ücreti 4-5 bin lira yapın. Bunun karşılığında bazı şirketler, iş verenler buna dayanabilecek mi? 1 yıl önce yine sıkıntılar vardı ama herkesin hayatı stabildi, bir sıkıntısı yoktu. Özellikle salgının getirdiği bariz sonuçlar varken bunlar görmezden gelindi."

Bu modele daha önce geçilmeliydi. Şimdi sonuç almak daha zor

"Sayın Erdoğan'ın aldığı kararlarda başarılı çıktığına şahit oldum. Ama bu en büyük risk,daha öncekiler gibi de değil, ağır bir risk. Seçime çok da az zaman kaldı. Rutinde devam etmiş olsa belli bir ölçüde toparlama ihtimali yüksekti belki ama Türkiye'nin ihtiyacı üretim. Üretimle ilgili bir rotaya girmiş durumda. Kısa vadede sonuç alınabilinecek mi? En temel sorun bu. Süre uzun olsa, bu modele 2010 ya 2008 2009 krizinden sonra geçmiş olsak o zaman sonuç alırdık ve çok da faydalı olurdu."

AK Parti heyecanını kaybetti, bir grup halktan kopuk

"Ekonomik anlamda bakıldığında da artan fiyatların olduğu bir sürece giriyoruz. Fiyatta artışın durdurulamaz, belli, bir yerde kontrol edemezseniz seçim kazanmanız çok zor. AK Parti'nin, ekonomiden daha önce 2 problemi var. Bunlardan birisi, AK Partili siyasetçilerin ve bürokratların heyecanını belli ölçüde kaybetmiş olması, diğeri ise iletişim stratejisindeki zafiyet ve sonra ekonomi geliyor. Ekonomininde de toparlanma ihtimali ve potansiyeli hala var ama sadece biraz daha düzenleme ve gerçekçi karar alma ihtiyacı var."

İki ittifakta yüzde 50'yi geçemiyor

"AK Parti- MHP ittifakı yüzde 50'yi aşabileceğini söylemek mümkün değil. AK Parti ve MHP birlikte 47.5 yapıyor. Ama buna mukabil olarak muhalefet bloku; CHP, İYİ Parti, HDP, DEVA, Gelecek ve Saadet topladığınız zaman bu 6 parti 50+1'i bulamıyor."

Ekrem İmamoğlu, İYİ Parti'ye ekonomik destek veriyor

"Kılıçdaroğlu'nun bütçe görüşmelerinde 'aday olmayacağımı nereden biliyorsunuz?' çıkışıyla başlayan bir süreç. Kemal Kılıçdaroğlu'nun kurmayları bu durumun olabilirliğini düşündüler ve bu yöne doğru adımlar atmaya başladılar. Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş ve Meral Akşener tartışılan isimlerdi. Ekrem İmamoğlu, biraz daha hem belediye imkanlarını doğrudan ve dolaylı olarak Cumhurbaşkanlığı hedefi için kullanıyor hem de kendi müttefiklerini oluşturuyordu. Akşener'de İmamoğlu'nu Fatih'e benzetmesiyle ekonomik olarak yaptığı desteğin hakkını verdiğini gösterdi ve İmamoğlu'nun lehine Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildi. İmamoğlu, İYİ Parti'ye doğrudan değil ama dolaylı olarak destek veriyor."

STK'lar AK Parti üzerinde yüke dönüştü

"Eskiden AK Parti, Refah Partisi dönemine bakılacak olarsa AK Parti her türlü toplumsal alanda kendilerini anlatıyorlardı. Şu an iktidardalar ve iktidarın geliştirdiği bir takım refah ortamında kendi kendilerine propaganda yapıyorlar. Bu şekilde zaten kendi tabanınız var ve o taban içerisinde zamanla görünmez hale geliyorsunuz. Eskiden AK Parti'ye ya da Refah Partisi'ne yakın STK'lar onların üzerinden yük alırdı, şimdi AK Parti'ye yükler. Gerçek anlamda hizmet lüks binalarda, maaşla olmaz; emekle,halk içerisinde olur."

http://www.ankaramasasi.com/haber/1172995/hilmi-dasdemirden-model-aciklamasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.