Akif'ten günümüze öğütler

İletişim Uzmanı-Eğitimci Fatih Akbaba, Mehmet Akif Ersoy'u anlattı. Akif'in sözleriyle bugünün yöneticilerine, eğitimlerine, anne ve babalarına seslenen Fatih Akbaba, "Hepimizin buluştuğu tek şemsiye; İstiklal Marşı şemsiyesi" dedi.
Ankara Masası
|
15 Aralık 2021, Çarşamba - 12:25
Akif'ten günümüze öğütler

Ankara Masası'nın bugünkü konuğu İletişim Uzmanı-Eğitimci Fatih Akbaba. Vatan Şairi olarak anılan Mehmet Akif Ersoy'un hayatını anlatan Fatih Akbaba, Akif'in İstiklal Marşı'nı yazma hikayesine ve o dönemin koşullarına dikkat çekti.

Milletin, buluştuğu tek şemsiyenin İstiklal Marşı şemsiyesi olduğunu söyleyen  İletişim Uzmanı-Eğitimci Fatih Akbaba; "Sağdan sola, uçtan uca kim olursanız olun, bu vatanı seviyorsanız ve vatan haini değilseniz İstiklal Marşı; hepimizin anlaştığı tek konu." dedi.

Fatih Akbaba'nın konuşmasından satır başları şöyle:

"Akif'ten bugünün yöneticilerine ders niteliğinde sözler"

İstiklal Marşı'nın yazıldığı dönem Kurtuluş Savaşı'ndan yeni çıkılan ve milletin dar boğaz yaşadığı bir dönem. Bu nedenle milletin vergisinden toplanmış parayla ödül alınacağını söyleyen Mehmet Akif Ersoy, yarışmaya katılmak istemez. Ancak dönemin Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey'in ve arkadaşı Hasan Basri Bey'in ricası üzerine  Akif, ulusal marş yarışmasına katılmaya karar verir.

O dönemde Akif'in şöyle de bir hikayesi vardır; Akif Bey'in yağmurluğu yoktur ve arkadaşının paltosunu kullanır. Vatan millet konusunda çok hassas bir kişidir. Aynı zamanda para pul konusunda da oldukça hassas. Arkadaşı da derki üstat şu yarışmaya katıl, oradan da kazandığın ödülle kendine de bana da bir palto al, ikimizi de bu dertten kurtar der.

Akif, bunun üzerine; günümüzün yöneticilerine, öğretmenlere, annesine ve babasına ders niteliğinde olacak şu cevabı verir: 'Dostum, savaştan yeni çıkmış bir milletin vergilerine göz dikmiş bir şerefsiz mi yazılı ki şu alnımda sen bana bu teklifi yapıyorsun?' Ben bu hainliği yapamam' der. Bunun üzerine arkadaşı ile 6 ay küs kalır, yanlış anlamıştır alıngandır ama verdiği cevap günümüze kadar intikal etmiş büyük bir cevaptır. Bu milletin her kuruşu çok değerlidir ve her kuruşu hepimizin emanetidir. Sen kılı kırk yarar böyle davranırsan adın Mehmet Akif oluyor.

Her kadın cinayetinde 85 milyonun parmağı vardır

Akif'in babası, Mehmet Tahir Efendi çok iyi bir baba. Annesi Emine Şerife Hanım ise çok iyi bir anne. Bugünlerde kadın cinayetleri ve çocuk istismarları var. Bizim özümüzde, kültürümüzde bunların çözümü de var. Mehmet Tahir Efendi, Akif'in kız kardeşi Nuriye'nin saçlarını kendi tarayan bir baba, o dönemde. Her kadın cinayetinde 85 milyonun parmağı vardır derim ben, onu önleyemediğimiz için söylüyorum. Ey babalar kız çocuklarınızın saçlarını kendi ellerinizle tarayın, eğer siz merhametli ellerinizle çocuğunuzun saçlarına dokunursanız, bir merhametsizin eli dokunamaz.


http://www.ankaramasasi.com/haber/1175331/akiften-gunumuze-ogutler
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.