"Adı seçim ama teknik olarak bir sistem referandumu"

'Adını koyalım, seçim değil referandum' başlıklı yazısında erken seçim çağrısına dikkat çeken Gazeteci Sedat Bozkurt, seçimi teknik olarak bir sistem referandumu olarak değerlendirdi.
Ankara Masası
|
19 Aralık 2021, Pazar - 12:19
"Adı seçim ama teknik olarak bir sistem referandumu"

Gazeteci Sedat Bozkurt, Gazete Duvar'da 'Adını koyalım, seçim değil referandum' başlıklı yazısında, Türkiye’nin gündeminde erken seçim olduğuna dikkat çekti. Seçimi çok önemli ve kritik olarak nitelendiren Sedat Bozkurt, "Adı seçim ama teknik olarak bir sistem referandumu ve ülkenin geleceğini belirleyecek çok önemli bir tercih" dedi.

Muhalefetin erken seçim için iktidar bileşenlerini sıkıştırdığını, iktidarın da en geç zamanda erken seçimi yapmak için direndiğini söyleyen Bozkurt, şu ifadelere yer verdi: "Olası erken seçim tartışmalarının merkezinde muhalefet blokunun yani millet ittifakının cumhurbaşkanı adayının kim olacağı yer alıyor. Muhtemelen 6 partinin oluşturacağı ittifakın seçimlere nasıl gireceği, parlamentoda anayasa değiştirecek çoğunluğa ya da değişiklikleri referanduma götürebilecek çoğunluğa sahip olup olamayacağı tartışması bile gündemde yok. Gündemimiz, “Cumhurbaşkanı adayı kim olacak? Kazanacak ismi aday göstermeliyiz ya da 13. Cumhurbaşkanı millet ittifakının adayı olacak” Muhalefet cephesinin tartışması, iddiası bu. Bu arada Kemal Kılıçdaroğlu “millet ittifakı kabul ederse aday olurum” dedi, burada ön aldı."

"Siyasetin muhalefet cephesi, 'demokrasi inşa etme' görevi yüklemiş bir biçimde hareket ediyor"

Bu seçimde iki politik hattın yer alacağını da aktaran Sedat Bozkurt, parlamenter sisteme dönerek demokrasiyi, rafine hukuk devletini inşa etmek isteyen muhalefet bloğunun hatlardan birisini oluşturacağını ve muhtemelen bu blokta 2 ittifakın yer alacağını kaydetti. "Diğer hat ise, bütün aksaklıklarına ve bu aksaklıkların yarattığı kronik sorunlara karşın cumhurbaşkanlığı sistemini savunan iktidar hattı. Siyasetin muhalefet cephesi, tarihsel deneyimlerde de ortaya konulmuş olan politik çekişmeleri bir kenara bırakmış, kendisine “demokrasi inşa etme” görevi yüklemiş bir biçimde hareket etmeye çalışıyor." diye konuşan Bozkurt, bunu yapacak cumhurbaşkanının da bu blok atayacağını ve seçmenin onayına sunacağına dikkat çekti.

Bu seçmenin onayından geçen muhalefet blokunun atadığı cumhurbaşkanını da demokrasi inşasının bir tür “mühendisi” olacağını belirten Gazeteci Bozkurt, şunları da ekledi: "Buradan kendisine güçlü bir politik kimlik değil, ittifakın belirlediği sınırlar içinde güvene dayalı olarak yol haritasını izleyecek ve parlamenter sistem üzerinden demokrasinin inşasına önderlik edecek. Bu yol çok kolay kat edilemeyecek. Muhalefet bloku parlamentoda anayasayı değiştirecek çoğunluğa sahip olamaz ise cumhurbaşkanının kim olacağı önem kazanıyor. Çünkü o durumda verilecek mücadele birkaç cepheyi birden kapsayacak."

http://www.ankaramasasi.com/haber/1184457/adi-secim-ama-teknik-olarak-bir-sistem-referandumu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.