Ahmet Rıfat Yetkin: Yabancıya konut satışı hakkında önlem alınmasını istiyoruz!

Yabancılara yapılan konut satışı hakkında Ankara Masası’na konuşan Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Ahmet Rıfat Yetkin, “Bunun önüne geçilmesi lazım yoksa kendi memleketimizde kiracı olacağız” dedi.
Zeliha Demirci
|
20 Aralık 2021, Pazartesi - 17:14
Ahmet Rıfat Yetkin: Yabancıya konut satışı hakkında önlem alınmasını istiyoruz!

Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesiyle birlikte ülke genelinde artan yabancıya konut satışı hakkında Ankara Masası’nda konuşan ATEM Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Rıfat Yetkin, “Türkiye genelinin, yüzde 4.8'ini yabancılar almış durumda. Son aylarda da yüzde 48.1’e geliyor yabancılara konut satışı. Bugün nereden bakarsanız bakım 18 bin küsur yabancı ülkemizde vatandaşlık almış.” dedi.

Yabancılar tarafından en fazla İstanbul, Ankara ve Antalya'nın tercih edildiğini söyleyen Yetkin, "Mersin, Adapazarı, Yalova da tercih edilenler arasında.  Ankara’da Suriye, Irak ve Somalili vatandaşlar, Karadeniz tarafında daha çok Araplar, Antalya tarafında ise Ruslar çok fazla ev sahibi oluyor. Son zamanlarda Malezyalılar da artış gösteriyor. Genelde konut satılıyor ama İstanbul tarafında arazi çok satılıyor." ifadelerini kullandı.

"Kendi memleketimizde kiracı olacağız"

"Türkiye yabancılar için cennet oldu" diyen ATEM Yönetim Kurulu Başkanı Yetkin, "Adamların neredeyse 1 lirası 20 lira oldu. Biz sektörden diğer oda başkanlarımızla da görüştük. Yabancıya konut satışı hakkında bir önlem alınmasını istiyoruz. Bunun önüne geçilmesi lazım yoksa kendi memleketimizde kiracı olacağız. Yabancılar ev alıp yüksek kiraya veriyor. Piyasalar birbirini tetikler. Gayrimenkul fiyatları yükselince amortisman süresinin düşmesi için de kiralar artıyor." şeklinde konuştu.

"3 bin TL’ye ev yok"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin, Türkiye'de 'şehir merkezindeki kiraların ortalama 1261 lira olduğu' görüşüne değinen Yetkin, "Sayın Bakanımız hangi şehirden bahsediyor bilmiyorum ama öyle bir şey asla mümkün değil. Bugün Ankara’da 2 bin 500-3 bin TL’ye ev yok. Bir de bakanımız şehir merkezi diyor, mümkün değil. Ankara’da özellikle öğrencilerin yoğun olduğu yerlerde 3 bin 500-4 bin TL’ye 1+1 evler var." dedi.

"Konut kredileri düşmemeli"

Konut kredilerinin düşmesi taraftarı olmadığını söyleyen Yetkin, "Bunun acısını daha önce yaşadık. 2020 yılının ilk 3 ayında çok güzel bir gayrimenkul pazarı vardı. Neredeyse tüm yılların zirvesini yakalamıştık. Pandemiyle beraber durağanlık yaşadık. Sonra kredi faiz oranları yüzde 0.64’e kadar düştü. Bu sefer milletimiz bunu hemen fırsata çevirmeye çalıştı. Daire fiyatları arttı. Peki vatandaş kar mı etti zarar mı?  Bu durumda yüzde 1.24 ile kredi kullansaydı daha karlı olurdu. Biz fırsatçı bir milletiz, tekrar faiz oranları düştüğü zaman gayrimenkul fiyatları yine artacak. Zaten döviz arttı, inşaatın girdisi arttı. İnşaat sektöründe betonundan çimentoya kadar 100 kalem girdi var neredeyse. Hepsi arttı. İkinci el de birinci eli takip ediyor. İnşaatçılar mart ayında kazma vurdukları zaman ‘yandım’ diyecekler." değerlendirmesinde bulundu.

http://www.ankaramasasi.com/haber/1186158/ahmet-rifat-yetkin-yabanciya-konut-satisi-hakkinda-onlem-alinmasini-istiyoruz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.