Usta Sanatçı Osman Fahir Seden'in vefatının 22. yılı

Kariyeri boyunca 130'dan fazla filme yönetmen, senarist ve yapımcı olarak imza atan usta sanatçı Osman Fahir Seden, Türk sinemasına bıraktığı unutulmaz eserlerle ölümünün 22. yılında anılıyor.
Zeliha Demirci
|
01 Eylül 2020, Salı - 13:04
Usta Sanatçı Osman Fahir Seden'in vefatının 22. yılı

Türkiye'nin ilk özel film şirketi Kemal Film'in kurucusu Kemal Seden'in oğlu, Türk sinemasının önemli isimlerinden biri olan yapımcı, yönetmen ve senarist Osman Fahir Seden'in vefatının üzerinden 22 yıl geçti. 22 Mart 1924'de İstanbul'da dünyaya gelen ünlü yönetmen, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.

Osman Fahir Seden’in Sinema Hayatı

Seden, lise yıllarında ithal filmleri dublaj amaçlı çevirerek sinemaya adım attı. 1949 yılının sonunda İngiltere ve Amerika'daki yapım şirketleriyle film alımı üzerine görüşmeler yapan Osman Seden, sonrasında kendi filmlerini yapmaya karar verdi.

İlk senaryosu "İstanbul Kan Ağlarken"i 1951'de kaleme alan ünlü sanatçı, Kani Kıpçak'ın yönettiği bu filmde yapımcılığı da üstlendi. 1952'de ise yönetmen koltuğunda Ömer Lütfi Akad’ın olduğu "Kanun Namına" filminin senaryosunu yazıp, yapımcılığını üstlendi.

Osman Seden, yönetmenliğini yaptığı ilk filmi "Kanlarıyla Ödediler"i 1955'de seyircilerle buluşturdu. 1959 yılında ise yayınladığı, başrollerinde Eşref Kolçak ve Sadri Alışık'ın olduğu "Düşman Yolları Kesti" filmi ile Türk sinemasının en önemli yönetmenleri arasına girdi.

Usta yönetmenin, 1957'de Zeki Müren ile yaptığı ilk şarkıcı filmi "Berduş"ta yan karakterlerden birini canlandıran Feridun Karakaya, bu rolün kazandığı başarının ardından aynı karakteri canlandırdığı "Cilalı İbo" filmlerine başladı. Serinin ilk filmi, "Cilalı İbo Yıldızlar Arasında", 1958'de Osman Seden yönetmenliğinde vizyona girdi.

Türk sinemasında star sistemini başlattı

Türk sinemasında "star sistemi"ni başlatan Seden, 1960'lı yıllarda Ayhan Işık, Belgin Doruk, İzzet Günay, Türkan Şoray, Fatma Girik, Ediz Hun, Feridun Karakaya, Sadri Alışık ve Zeki Müren'in de aralarında olduğu çok sayıda ünlü ismi, Kemal Film bünyesine kazandırdı.

Seden'in , Reşat Nuri Güntekin'in "Çalıkuşu" romanından 1966 yılında sinemaya uyarladığı siyah beyaz film büyük ilgi gördü. Filmde Türkan Şoray ve Kartal Tibet'in yanı sıra Parla Şenol, Kadir Savun ve Zeynep Değirmencioğlu rol aldı. Seden, 1986'da TRT'de yayınlanmak üzere Çalıkuşu dizisine imza attı. Başrollerini Aydan Şener, Kenan Kalav ve Sadri Alışık'ın paylaştığı dizi 7 bölüm olarak yayınlandı.

Yılda en az iki film yöneten Osman Fahir Seden, kimi zaman aynı yıl altı filme imza attı. Kemal Film'in ekonomik nedenlerle kapandığı 1972'ye kadar, birçoğunun senaryosuna da imza attığı 30'un üzerinde filmi yöneten Seden, bu tarihten sonra senaryo yazarı ve yönetmen olarak sinemada varlığını sürdürdü. Son yıllarında TRT ve diğer televizyon kanallarına dizi-filmler çekti.

Osman Seden 130'un üzerinde filme imza attı

Yaşamı boyunca 130'un üzerinde film yöneten ve kariyerine birçok prestijli ödül de sığdıran Seden'e Kültür Bakanlığı tarafından 1991'de Devlet Sanatçısı unvanı verildi. Osman Seden, ardında birçok unutulmaz eser bırakarak, 1 Eylül 1998'de İstanbul'da yaşama veda etti.

Usta ismin yönetmenliğini üstlendiği yapımlardan en unutulmazları:

Kanlarıyla Ödediler, Sönen Yıldız, İntikam Alevi, Berduş, Bir Avuç Toprak, Gurbet, Cilalı İbo Yıldızlar Arasında, Düşman Yolları Kesti, Kırık Plak, Namus Uğruna, Ayşecik Yavru Melek, Cilalı İbo Rüyalar Aleminde, Çalıkuşu, Merhamet, Hicran Yarası, İngiliz Kemal'in Oğlu,

Osmanlı Kartalı, Mazi Kalbimde Yaradır, Hazreti Ömer'in Adaleti, Batsın Bu Dünya, Nereye Bakıyor Bu Adamlar, Hatasız Kul Olmaz, Yüz Numaralı Adam, İnek Şaban, Bekçiler Kralı, Dokunmayın Şabanıma, Mirasyediler, Zehra Ana.

Seden ayrıca Delicesine, Devlerin Aşkı, Fırat, Vatandaş Rıza, İnsan Sevince, Hülyam, Nefret ve Karanfilli Naciye filmlerinde de rol aldı.


http://www.ankaramasasi.com/haber/126487/usta-sanatci-osman-fahir-sedenin-vefatinin-22-yili
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.